Suomenlinnaa kunnioitetaan YK:n postimerkkisarjassa

09.05.2011

Yhdistyneiden kansakuntien alaisuudessa toimiva YK:n posti julkaisi viime viikolla maailmanperintömerkki-sarjassaan Pohjoismaiden kuuden postimerkin sarjan. Jokaisesta maasta on kuvattu yksi historiallinen kohde, Suomesta mukana on Suomenlinna.

   

Suomenlinnan valinta merkkiin tuli YK:n postin taholta. Tiedotteessa Suomenlinnaa kuvaillaan merkittäväksi historialliseksi esimerkiksi aikakautensa linnoitusarkkitehtuurista. Ruotsista mukana on Drottningholmin linna, Tanskasta Kronborgin linna, Islannista Surtseyn tuliperäinen saari ja Norjasta Urnesin sauvakirko. Yhteisenä kohteena on Struven ketju, eli historiallinen, maapallon koon ja muodon määrittämiseen käytetty maantieteellisten pisteiden sarja, joka ulottuu Mustalta mereltä Jäämerelle.

YK:n postimerkeissä ei ole aiemmin esiintynyt Pohjoismaita. 

- Itella julkaisi 6.5. postimerkin Struven ketjun Suomessa sijaitsevista mittauspisteistä. Suunnitellessamme merkkiä meille syntyi ajatus pohjoismaisista aiheista YK:n postin postimerkkisarjaan. Ehdotimme asiaa YK:n Postille ja he kiinnostuivat, Itella Postin kehitysjohtaja Markku Penttinen kertoo.
Postimerkkisarjan voi tilata YK:n edustustoista New Yorkissa, Genevessä ja Wienissä sekä YK:n Postihallinnon verkkokaupasta.

YK:n posti

YK:n posti (United Nations Postal Administration) on Yhdistyneiden kansakuntien alaisuudessa toimiva posti, jolla on oikeus julkaista omia postimerkkejä kolmella valuutalla (USA:n dollari, euro ja Sveitsin frangi). Merkeissä kunnioitetaan muun muassa ihmisoikeuksia, ympäristöä, rauhanaatetta sekä nostetaan esiin Unescon maailmanperintökohteita.


Suomenlinna

Helsingin edustan saarille vuonna 1748 perustettu Suomenlinnan merilinnoitus on kulttuuriaarre. Sen arkkitehtoninen ja maisemallinen kokonaisuus on saanut nykyisen muotonsa historiallisten vaiheiden kautta osana Ruotsin kuningaskunnan, Venäjän keisarikunnan ja viimeksi Suomen tasavallan puolustusjärjestelmää.
Linnoitus on yksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Se liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä.

Tänä päivänä linnoitus on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä: vuosittainen kävijämäärä on noin 700 000. Suomenlinna on myös Helsingin kaupunginosa, jossa asuu yli 800 vakituista asukasta.


Lisätietoja

Markku Penttinen, kehitysjohtaja, Itella Posti Oyj, puh. 0400 421999, etunimi.sukunimi@posti.fi