Postinkulku on Suomessa luotettavaa – osoiteselvitys auttaa löytämään lähettäjän tai vastaanottajan

05.07.2011

Julkisuudessa olleet uutiset kertovat, että 8500 kirjettä jää vuosittain matkalle. Luku perustuu Itellan Viestintävirastolle tekemään vuosittaiseen raporttiin, jossa ilmoitetaan kirjelähetyksiin kohdistuvien tiedustelujen määrä. Eniten tiedusteluja aiheutuu puutteellisten osoitetietojen vuoksi, mutta osoiteselvitysten jälkeen monet kirjeet saadaan toimitettua joko takaisin lähettäjälle tai edelleen vastaanottajalle, vaikkakin viipeellä. Osa tiedusteluista kohdistuu lähetyksiin, joita tiedetään odottaa, mutta niitä ei ole vielä lähetetty tai ne ovat tulleet Itellalle käsiteltäväksi aikataulustaan myöhässä.

Itellassa käsitellään vuosittain yhteensä yli 800 miljoonaa 1. luokan ja 2. luokan kirjettä. Sellaisia lähetyksiä, joita ei voida toimittaa joko takaisin lähettäjälle tai oikealle vastaanottajalle on vuosittain vain promillen osia kokonaislähetysmäärästä.

- Jokainen kirje on ymmärrettävästi hyvin tärkeä. Ongelmana on lähes aina puutteellinen vastaanottajan osoite tai lähettäjän tietojen puuttuminen, joita ei pystytä mistään selvittämään. Valitettavasti yksittäisiä kirjeitä myös oikeasti katoaa. Kirje voidaan jakaa inhimillisen virheen vuoksi väärään osoitteeseen, josta se ei välttämättä palaudu takaisin meille ja edelleen oikealle vastaanottajalle. Erityisen ikävää on, jos kirje katoaa tai tuhoutuu kirjelaatikoihin tehdyn ilkivallan vuoksi, sanoo Itella Posti Oy:n operatiivinen johtaja Jarmo Välimaa.

Lähetystiedustelujen määrä on noussut vuosittain, sillä tiedustelun tekeminen on nykyisin helpompaa sähköisten palvelukanavien kautta. Lähetys voidaan kuitenkin toimittaa perille, jos osoite saadaan selvitettyä joko Itellan omin toimin tai Viestintäviraston varmennustoiminto-osastolla. Asiakkaan tekemän tiedustelun tiedot kirjataan ylös Itellan asiakaspalveluissa, lähetyksen kulkua selvitetään ja kirjaustiedot toimitetaan tarvittaessa edelleen Viestintäviraston varmennustoiminto-osastolle. Siellä on oikeus avata lähetykset, joiden päältä ei ole löytynyt tarvittavia osoitteita. Osa tapauksista selviää, kun tiedustelun tiedot ja Viestintäviraston varmennustoiminto-osastolla avatusta kirjeestä löytyvät tiedot vastaavat toisiaan. Tällöin lähetys toimitetaan joko takaisin lähettäjälle tai edelleen vastaanottajalle, mutta selvitystyöhön voi kulua viikkoja tai jopa kuukausia.

Itellassa tehdään vuosittain yli 70 miljoonaa osoiteselvitystä kirjeille osoiterekisterien avulla. Oikean ja ajantasaisen osoitteen merkitys lähetyksissä on erittäin tärkeä myös kirjeen oikea-aikaisen jakelun varmistamiseksi. Osoiteselvitykseen joutuvat kirjeet viivästyvät ja aiheuttavat tiedusteluja.

Päivitä yhteystietosi

Lisätiedot medialle: Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (ma-pe klo 8.30 – 16.00)