Postin kirjelaatikot lisääntyneen ilkivallan ja murtojen kohteena

21.12.2011

Postin kirjelaatikkoihin kohdistuvat murrot ja vahingonteot ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisten kuukausien aikana. Vankkaa tekoa olevien kirjelaatikoiden murtamiseen on käytetty voimakasta väkivaltaa. Jos tekijät lähetyksiä anastettuaan myös avaavat ne, he syyllistyvät aina anastusrikoksen lisäksi myös perustuslailla turvatun viestintäsalaisuuden loukkaamiseen. Teot ovat asiakkaiden luottamuksellisten viestien suojaan puuttuvina siten erityisen vakavia. Itella on lisännyt vartiointia käyttämänsä vartiointiyrityksen avulla sekä ollut yhteydessä poliisipiireihin kohdennetun valvonnan lisäämiseksi.

Teoilla aiheutetaan huomattavasti enemmän kiusaa ja harmia postia lähettäneille ja sitä odottaville kuin saadaan rikollista hyötyä, koska toimitusehtojen mukaan kirjelaatikkoon jätetyissä lähetyksissä ei saa lähettää rahaa tai muuta arvokasta. Arvokas lähetettävä tulee lähettää aina postivakuutettuna, tällöin lähetyksillä on vakuutusturva katoamisen, anastamisen ja vahingoittumisen varalta. Joihinkin maihin rahan ja arvoesineiden lähettäminen postitse on kokonaan kiellettyä. Postivakuutettuihin lähetyksiin kiinnitetään tarkoitukseen suunniteltu osoitekortti, joita saa posteista.

Itella tekee jokaisesta tapauksesta rikosilmoituksen ja auttaa kaikin tavoin poliisin tutkintaa mm. keräämällä yhteyttä ottaneilta asiakkailta mahdollisesti kateisiin joutuneista lähetyksistä tietoja, jotka toimitetaan poliisille tutkintaa varten. Rikoksen tekijä on vastuussa sekä lähetyksille että kirjelaatikoille aiheuttamistaan vahingoista.

Postin keltaisia ja sinisiä kirjelaatikoita on yhteensä yli 7000 eri puolilla Suomea. Kirjelaatikkohakuun pääsee posti.fi-etusivulta.

Lisätiedot: Itellan turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Markku Rajamäki, puh. 020 451 7899