Postimerkkien hinnat pysyvät ennallaan, postipakettien hinnat laskevat - arvonlisävero poistuu

29.04.2011

Käteisellä maksettavat kirjeet ja postipaketit muuttuvat arvonlisäverottomiksi 1. kesäkuuta alkaen. Arvonlisänveron (23 %) poistuminen niin sanotuissa yleispalvelutuotteissa ei laske kirjeiden hintoja, mutta postipakettien myyntihinnat laskevat 15 %. Yrityksille tarjottavat laskutettavat tai ennalta maksetut palvelut säilyvät edelleen verollisina eikä yritysten postimaksuihin tule tässä yhteydessä muutoksia.

Arvonlisäveron poisto ei näy postimerkkien kuluttajahinnoissa kahdesta syystä: Itella Postin kustannukset ovat nousseet huomattavasti, ja nyt kurotaan umpeen hinnankorotuspaineita. Myös arvonlisäveromuutos lisää Itella Postin kustannuksia, kun se ei voi jatkossa tehdä alv-vähennyksiä omista tuotantokustannuksistaan.

- Postimerkkien hinnoissa on ollut hinnankorotuspaineita jo pitkään. Jouduimme ajoittamaan hinnankorotuksen samaan aikaan arvonlisäveromuutoksen kanssa, sillä postimerkkien hintamuutoksia ei ole järkevää tehdä kovin usein käytännön syistäkään, sanoo johtaja Petri Aaltonen Itella Postista.

Suomalaiset kotitaloudet käyttävät kirjeiden ja korttien lähettämiseen keskimäärin hieman yli 20 euroa vuodessa, pakettipalvelut mukaan lukien 31 euroa vuodessa kotitaloutta kohden.

Kasvaneet kustannukset pitävät postimerkkien myyntihinnat ennallaan

Postin uudet hinnastot tulevat voimaan  1.6.2011 alkaen. Kuluttajien yleisimmin käyttämien kirjepalveluiden eli kotimaan 1. luokan ja 2. luokan kirjeiden hinnat säilyvät kuluttajille ennallaan: 1. lk:n kirje 75 senttiä ja 2. lk:n kirje 60 senttiä. Kuluttajien yleisimmin lähettämien eli postista noudettavien enintään 10 kg painoisten postipakettien myyntihinnat laskevat 15 %.

Kirjepostin yksikkökohtaiset kustannukset ovat nousseet jatkuvasti viestien sähköistymisen ja kirjepostin määrän vähetessä sekä yleisten kustannusten noustessa.  Konkreettisimmin tämä näkyy Itella Viestinvälityksen tuloksessa, mikä heikkeni 2011 ensimmäisellä vuosineljänneksellä lähes 75 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Postimerkkien hintojen korotuspaineista huolimatta myyntihinnat pystytään nyt pitämään ennallaan huomioimalla kustannusten nousun ja arvonlisäverottomuuden vaikutukset. Postimerkit ovat 1.6. alkaen myyntihinnaltaan vuoden 2010 tasolla.

Pakettien määrä taas on noussut verkkokaupan vilkastuessa. Myönteinen kehitys mahdollistaa postista noudettavien enintään 10 kg:n pakettien uuden hinnoittelun.

Myös Euroopan maihin lähetettävien kirjeiden hinnat ovat samalla tasolla kuin tähän asti. Ulkomaan pakettien valikoimaa on selkeytetty, ja ne kulkevat aiempaa nopeammin ja edullisemmin.

Säästöjä käyttämällä 2. luokan kirjettä

Yritykset ovat aiemmin voineet tehdä alv-vähennyksiä käteisellä maksetuista postimaksuistaan. Nyt tämä mahdollisuus poistuu. Suuria määriä postittavat asiakkaat saavat alennusta suurista kertaostoksista eli 100 kappaleen postimerkkirullista.

Kuluttajat ja yritykset voivat nykyisin lähettää myös yksittäisiä kirjeitä edullisemmassa ja aiempaa nopeammassa 2. luokassa.  Uudistus tuo säästöä erityisesti PK-yrityksille, jotka voivat siirtää päivittäispostinsa 1. luokkaa edullisempaan vaihtoehtoon. Kakkosluokan kirjeen hinta on nyt sama 60 senttiä kuin 1. luokan kirjeen hinta vuonna 2002.

Arvonlisäverottomat tuotteet

Arvonlisäveromuutos koskee ainoastaan käteismaksullisia yleispalvelutuotteita. Yrityksille tarjottavat laskutettavat tai ennalta maksetut palvelut säilyvät edelleen verollisina.

Postilain mukaan yleispalvelutuotteita (sekä kotimaan että ulkomaan palvelut) ja näin verottomia ovat yleisimmillä käytettävissä olevilla maksutavoilla (postimerkit, posteissa lähetyksiin liimattavat maksutarrat) maksetut:

Muutoksen taustalla on EU:n arvonlisädirektiivi, jonka mukaiseksi kansallinen ALV-laki on muutettu.

Lisätietoja asiakkaille: kuluttajien palveluista ja hinnoista asiakaspalvelustamme puh. 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-20, la 9-14. Tietoa Postin internetsivuilla www.posti.fi/hinnatjaohjeet

Lisätietoja medialle: Haastattelupyynnöt Itella MediaDeskin kautta, puh.  020 452 3366

 

Kuvateksti: Kustannusnousu johtuu ensisijassa palkkojen ja polttoaineiden vaikutuksesta. Vuoden 2011 osalta (1.6. jälkeen) myös poistuvista arvonlisäverovähennyksistä.