Paperisen postin määrä selvässä muutoksessa

21.03.2011

 

Paperisen kirjeen muuttuminen sähköiseksi näkyy alkuvuonna Itella Postin jakamien kirjeiden aiempaa voimakkaampana jakelumäärien laskuna. 1. luokan kirjeiden määrä on vähentynyt tammi-helmikuussa 2011 aiempaan vuoteen verrattuna keskimäärin 10 %.

Siirtymää edullisempaan 2. luokan postiin arvioidaan olevan muutaman prosenttiyksikön verran. Kakkosluokan kokonaisvolyymi on niin ikään laskussa siirtymästä huolimatta.

Tähän asti kirjeiden jakelumäärät ovat laskeneet noin 2-3 prosenttia vuodessa viimeisten vuosien aikana. Nyt laskuvauhti näyttää kiihtyvän. Viestinnän sähköistymisen vaikutus näkyy erityisen selvästi kuluttajille lähetettävissä laskuissa. Tähän asti kuluttajalaskutuksen sähköistyminen on Suomessa ollut naapurimaita hitaampaa. 

Internet, kämmentietokoneet ja muut sähköiset viestien vastaanottokanavat vähentävät paperisen viestinnän tarvetta. Jakelumäärät laskevat myös muussa paperisessa postissa kuin kirjeessä. Myös Itella Postin jakamien aikakauslehtien sekä sanomalehtien jakelumäärät ovat laskeneet. 

Osoitteellisten joukkokirjeiden määrä on pudonnut viime vuosina paljon. Osoitteettomien suoramainoslähetysten määrä kasvoi muutaman aiemman vuoden aikana, mutta jo viime vuonna lähetysmäärät kääntyivät tässäkin laskuun, ja lasku jatkuu edelleen. Itella Postin jakamat osoitteettomat lähetykset vähenivät tammi-helmikuussa viime vuodesta yli 6 %.

Ainoastaan jaettujen pakettien määrä on lisääntynyt talouden elpymisen ja verkkokaupan lisääntymisen myötä.

- Joudumme nyt miettimään syvällisesti toimintatapojamme. Muutamme toimintaamme entistä enemmän asiakaslähtöiseksi ja markkinaohjautuvaksi, edelläkävijyys on jo nyt vahvuutemme. Nykyisellä kustannusrakenteellamme emme kuitenkaan voi jatkossa toimia terveesti ja kannattavasti. Toimialan muutoksen arvioidaan jatkuvan ja jopa kiihtyvän tulevina vuosina, jonka myötä rahoituspohjamme rapautuu. Tehostamme edelleen omaa toimintaamme, mutta se ei valitettavasti riitä. Meillä on myös hinnankorotuspaineita, jotta voimme jatkossakin tarjota koko maan kattavat postipalvelut, sanoo Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmän johtaja Jukka Rosenberg.

Lisätietoja

Lisätiedot medialle: Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (ma–pe klo 8.30–16.30)

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön on saatavissa Itellan verkkosivujen Media-osiosta, www.itella.fi/media > Kuvapalvelu ja logot

Itella Posti Oy huolehtii postipalveluista kaikkialla Suomessa vastaten kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten jakeluista, paketti- ja pikakuljetuspalveluista, NetPostista sekä Postin myymälöistä ja myyntipisteistä. Itella Posti Oy kuuluu Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmään, jonka liikevaihto vuonna 2010 oli 1 142 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 19 300. Itella Viestinvälitys on osa Itella-konsernia. Www.itella.fi