Loistavat naiset -postimerkit juhlistavat naisjärjestöjen satavuotista taivalta

28.03.2011

Naisjärjestöjen Keskusliitto viettää tänä vuonna satavuotissyntymäpäiviään. Merkkivuotta juhlistetaan myös ”Loistavat naiset” -juhlapostimerkein. Tutut sarjakuvaneidot Maisa ja Kaarina seikkailevat Tiina Pajun ja Sari Luhtasen suunnittelemassa kuuden postimerkin vihossa, jossa on kuvattu naisen elämän tähtihetkiä.

Vihkossa on lisäksi 30 vaaleanpunaista puhekuplatarraa, joissa on suomeksi ja ruotsiksi lyhyitä iskulauseita kuten "Olet täydellinen!" ja "Njuta badet". Ensipäivän tapahtumassa Helsingin Pääpostilla 1.4. Itella luovuttaa uudet postimerkit suunnittelijoiden signeerauksilla Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajalle Sirkka-Liisa Anttilalle.
  
Posti on ollut mukana suomalaisen naisen tasa-arvon taipaleella jo miltei puolitoista vuosisataa: se oli ensimmäinen valtion laitos, joka alkoi palkata naisia töihin vuodesta 1864. Tuolloin ensimmäisinä naispuolisina postitoimiston hoitajina aloittivat Elisabeth Rönnholm Parikkalassa ja eronnut rouva Alvina Lindberg Uudellakirkolla.

Postin virkojen merkitys oli erittäin suuri sekä postille että suomalaisille naisille. Postitoimistoista ja -asemista tuli pian hyvin naisvaltaisia toimipaikkoja. Vuoteen 1910 mennessä jo lähes puolet postin työntekijöistä oli naisia. Samalla paranivat myös naisten mahdollisuudet edetä postiuralla. Tällä hetkellä naisten osuus Itella Postin työntekijöistä on yli 40 % ja tasa-arvo on edelleen yksi yrityksen johtavista eettisistä periaatteista.

Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävä, 62 jäsenjärjestöstä koostuva kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi, jolla on yhteensä yli 400 000 jäsentä.

Postitalon tapahtumassa Naisjärjestöjen Keskusliitto esittelee toimintaansa ja historiaansa. Postimerkkisuunnittelijat Tiina Paju ja Sari Luhtanen kertovat Loistavat naiset -merkkien suunnittelutyöstä. Luvassa lisäksi ensipäivänleimausta ja klo 13-15 myös muiden uusien postimerkkien suunnittelijat jakavat signeerauksiaan. 

 

Lisätietoja postimerkeistä: Rita Sadinkangas, etunimi.sukunimi@itella.com
Lisätietoja Postin historiasta: Petteri Takkula, etunimi.sukunimi@itella.com

Itella Posti Oy huolehtii postipalveluista kaikkialla Suomessa vastaten kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten jakeluista, paketti- ja pikakuljetuspalveluista, NetPostista sekä Postin myymälöistä ja myyntipisteistä. Itella Posti Oy kuuluu Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmään, jonka liikevaihto vuonna 2010 oli 1 142 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 19 300. Itella Viestinvälitys on osa Itella-konsernia. Www.itella.fi

Postilla on ollut merkittävä rooli suomalaisten naisten työllistämisessä. 
Kuvassa postitoimistohoitaja Maria Kohonen kesällä 1914.