Jo puolet suomalaisista hankkii joululahjoja verkosta

23.11.2011

Verkkokaupoissa kotimaisuus on valttia

Lähes joka toinen suomalainen aikoo tänä vuonna ostaa joululahjoja verkkokaupoista.  Verkko-ostokset houkuttelevat yhtä lailla naisia kuin miehiä, ja huomattava enemmistö kuluttajista suosii kotimaisia verkkokauppoja. Tiedot käyvät ilmi Itellan teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, johon vastasi yli 1000 suomalaista.

Verkkokaupoista on tullut merkittävä joululahjojen hankintakanava, ja lähes puolet suomalaisista kertoo ostavansa tänä vuonna lahjoja verkosta. Kaikkein innokkaimpia ostoaikeet ovat 25-34-vuotiaiden keskuudessa, mutta myös 15-54-vuotiaat ilmoittavat keskittävänsä ostoksia verkkoon keskimääräistä todennäköisemmin.

Lähes kaikki ostajat suosivat kotimaisia verkkokauppoja ja enemmistö hankkii lahjansa vain kotimaisista verkkokaupoista.

- Kotimaiselle verkkokaupalle on nyt kysyntää,  kuluttajat tuntuvat luottavan kotimaiseen verkkokauppaan. Verkkokauppiaiden kannattaisi tuoda tätä kilpailuetua voimakkaammin esille viestinnässä ja markkinoinnissaan, toteaa verkkokaupan asiantuntija Kari Nykänen Itellasta.

Verkko-ostamisen suosiota selittää tutkimuksen mukaan netti-aktiivisuus: ne jotka verkkoa eniten käyttävät muutenkin, ovat myös aktiivisia verkkokaupan asiakkaita. Asuinpaikka ja tulotaso eivät juuri vaikuta verkko-ostamisen suosioon, mutta maaseudulla asuvien kuluttajien keskuudessa aikeet ostaa vain kotimaisista kaupoista kasvavat.

Verkosta ostetaan tavaralahjoja

Tavarajoululahjat ovat vastaajien mielestä selvästi palveluja suositumpia verkko-ostoksia. Enemmistö kuluttajista aikoo ostaa verkosta musiikkia, elokuvia ja pelejä sekä kirjoja ja lehtiä. Monia kiinnostavat myös kulutus- ja viihde-elektroniikka, muoti ja vaatteet sekä harrastusvälineet .

Naisilla ja miehillä painottuvat eri tuotteet verkosta ostettavissa joululahjoissa. Naisia kiinnostaa eniten muoti ja vaatteet, kauneus ja terveys, kalusteet ja sisustus, kirjat ja lehdet sekä lelut. Miesten kiinnostuksen kärjessä taas ovat kulutus- ja viihde-elektroniikka, harrastusvälineet sekä musiikki, elokuvat ja pelit.

Vastaajat ilmoittivat ostavansa verkosta joululahjaksi keskimäärin kolmea kysytyistä kymmenestä tavaratuoteryhmästä. Kaikkein monipuolisimmin ostoksia aikovat tehdä 25-34-vuotiaat.

 

 

Lisätiedot:

Kari Nykänen, verkkokaupasta vastaava kehitysjohtaja, +358440300967, etunimi.sukunimi@itella.fi 
Kari Elkelä, tutkimuspäällikkö, +358 400 406 822 etunimi.sukunimi@itella.fi

Kysely toteutettiin GallupKanavassa 11.-16.11.2011. Kyselyyn vastasi 1027 kuluttajaa, jotka ovat edustava otos yli 15-vuotiaista suomalaisista. Tutkimuksen suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Itellan tutkimuspäällikkö Kari Elkelä.