Yön yli kulkeva eli ykkösluokan kirje säilyy jatkossakin

03.09.2010

Julkisuudessa on alkusyksyn aikana käyty keskustelua siitä, miten kirjeen kulkunopeus mahdollisesti muuttuu ensi vuonna voimaan tulevan uuden postilain myötä. On mm. väitetty virheellisesti, että ykkös- ja kakkosluokan kirje tulisivat yhdistymään kahden yön yli kulkevaksi kirjeeksi.

Lakiehdotuksessa yleispalvelukirjeiksi määritellään postimerkillä maksettavat kirjeet. Yleispalvelu tarkoittaa mm. sitä, että ko. kirjeitä on jaettava viitenä päivänä viikossa, viranomainen valvoo hinnoittelua ja niihin on tarjottava tietyt lisäpalvelut (kirjaus, vakuuttaminen).

Lakiehdotuksen mukaan tulevaisuudessa tarjolla olevista yleispalvelukirjeistä ainoa, jota yleispalvelutoimijan eli Itellan on pakko tarjota, on kirje, joka kulkunopeus on kahden yön yli. Edellä mainittujen yleispalveluun liittyvien määritelmien lisäksi ko. kirjeellä on laatustandardi (eli viranomaiset seuraavat, että kahden yön yli -kulkunopeus toteutuu) ja yhtenäishinnoittelu (eli että hinta on sama kaikille kaikkialla Suomessa). Nykylaissa vastaava kirje on 1. luokan kirje, josta 85 % pitää olla perillä yhden yön yli.

Itellalla ei ole mitään aikomusta poistaa yön yli kulkevaa eli 1. luokan kirjettä palveluvalikoimastaan. Itellassa uskotaan tällaisella kirjeellä olevan kysyntää myös jatkossa.

Kirjeen kulkunopeus kahden yön yli näyttäisi vastaavan asiakkaiden nykypäivän odotuksia. Itellan tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan 80 %:lle kuluttajista ja yrityksistä kahden päivän tai jopa hitaampi kulkunopeus on riittävä. Vuonna 2001 75 % yrityksistä edellytti, että kirjeen pitää olla perillä lähettämistä seuraavana työpäivänä. Syynä näin merkittävään muutokseen on se, että kirje ei ylipäätään vastaa enää nykypäivän nopeusvaatimuksia - nopea tiedonkulku hoidetaan esim. sähköpostilla.

 

Lisätietoja:

Itellan MediaDesk palvelee toimittajia numerossa 020 452 3366 (arkisin klo 8.30-16.30).