Vuoden 2011 postimerkeissä suomalaisuutta viestitään moderneilla ratkaisuilla

05.10.2010

Vuonna 2011 suomalaiset postimerkit juhlistavat monia merkkipäiviä. Kirjeisiin ja kortteihin voi liimata merkkejä, jotka tuovat esiin luontoa, arkkitehtuuria ja sarjakuvia. Postimerkkien suunnittelijoina on sekä nuoria ensikertalaisia että pitkänlinjan ansioituneita tekijöitä.

Tammikuun merkeillä juhlistetaan oopperaa ja muistetaan ystäviä

 

Merkkivuoden alkajaisiksi 24. tammikuuta juhlitaan 100-vuotiasta Suomen Kansallisoopperaa. Pienoisarkki on juhlanäyttämö, jossa valo tuo esiin kohtauksia rakastetuista oopperoista. Tarja Salosen suunnittelemassa pienoisarkissa ovat mukana esimerkiksi Jevgeni Onegin, Punainen viiva ja Viimeiset kiusaukset.

Helmikuista ystävänpäivää ajatellen julkaistaan Ystävyyden oksalla -pienois-arkki. Kuvittaja Janne Harjun postimerkeissä veikeät ystävykset istuvat värikkäissä pesissä.

Monenlaiseen muistamiseen sopivat myös Pietari Postin viiden postimerkin vihkoa kuvittavat lintu- ja kukka-aiheiset merkit.    

Minna Luoma suunnitteli uuden Siniristilippu-merkin. Kohokuvioiset muotoon leikatut merkit ovat kymmenen merkin arkilla. Sinivalkoinen, herkkä mutta juhlava on myös Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelema Orkidea-postimerkki. Sen maksuarvo vastaa enintään 100 gramman painoisen 1. luokan kirjeen postimaksua.

Postilaatikot ovat osa maisemaa ja suomalaista arkea. Ne herättävät tunteita ja muistoja. Päivi Vainionpää suunnitteli viisi merkkiä, joissa on erilaisia postilaatikoita eri vuodenaikoina.  

Tammikuun 24. päivä julkaistaan myös kaksi eriarvoista plussan muotoista postimerkkiä, joilla voi helposti lisätä aiemmin ostettujen merkkien arvoa vastaamaan tarvetta. Teemu Ollikaisen ja Timo Berryn kuvittamien merkkien aiheena ovat koivun silmu (0,20 €) ja koivun lehti (0,30 €).

Huhtikuussa suomalaista muotoilua, naisasiaa ja kukkia

Vuoden toisessa merkkijulkaisussa 1.4. valmistaudutaan pääsiäiseen. Tunnettu postikorttitaiteilija Leena Airikkala piirsi pääsiäiskortteja varten kevättä enteilevän keltavalkoisen tulppaanikimpun. Päivi Viidan suunnittelemassa kymmenen merkin tarra-arkissa on erilainen tunnelma. Keltaiset ja punaiset daalian kukat ovat antaneet myös muodon merkeille.

Ensi vuonna on kulunut 100 vuotta muotoilija, professori Kaj Franckin syntymästä. Juhlavuonna julkaistavassa viiden merkin pienoisarkissa Kaj Franckin esineet tuovat juhlaa kodin arkeen. Pienoisarkin on suunnitellut taideteollisessa korkeakoulussa opiskeleva Sanna Taskinen. Hän voitti Itellan Postimerkkikeskuksen ja Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun viime keväänä järjestämän Kaj Franck 100 vuotta -postimerkin suunnittelukilpailun.  

Satavuotista taivaltaan juhlii Naisjärjestöjen keskusliitto, joka yhdistää 61 jäsenjärjestöä ja niiden noin 400 000 jäsentä. Postimerkeillä halutaan tuoda esiin naisten moninaisia rooleja arjessa ja arkielämän tasa-arvoistumista. Maisa ja Kaarina seikkailevat Tiina Pajun ja Sari Luhtasen suunnittelemissa merkeissä, joilla halutaan juhlia järjestön historian lisäksi tavallista suomalaista naista.

Valtion rakentaminen täyttää syksyllä 200 vuotta. Rakennushallitus oli ensimmäisiä Suomen autonomian aikana perustetuista keskusvirastoista. Pekka Piipon suunnittelemassa postimerkkivihkossa on kuvituksena kuusi Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimaa tunnettua ja omaa aikakauttaan kuvaavaa rakennusta.     

Toukokuussa Struven ketju kutsuu metsään

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa. Onnitteluihin, kutsuihin ja kesäterveisiin sopivat erinomaisesti 6.5. julkaistavat Onnenpuu-merkit. Viiden merkin pienoisarkin on suunnitellut graafikko Päivi Unenge, joka on aiemmin kuvittanut muun muassa lastenkirjoja ja piirtänyt postikortteja.  

Europa-merkkien aihe on tänä vuonna metsät. Suomalainen metsä eri vuodenaikoina esittäytyy Klaus Welpin kahdessa Europa-merkissä. Metsien halki kulkee myös Struven ketju Ukrainasta Mustalta mereltä Norjaan Pohjoiselle jäämerelle. Maapallon koon ja muodon määrittämiseksi rakennettu kolmiomittausketju on merkitty UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 2005, kymmenen maan yhteisenä kohteena. 34 valittua pistettä edustavat ketjua maailmanperintönä. Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelemassa pienoisarkissa tuodaan esiin Suomessa sijaitsevat kuusi pistettä. Merkit ovat pienoisarkissa sisäkkäin.   

"Kuinkas sitten kävikään?" on Tove Janssonin ensimmäiseen suomennettuun Muumi-kirjaan perustuva kuuden merkin vihko. Satu Lusa toi kirjan kuvituksesta merkkeihin seikkailemaan Muumipeikon, Mymmelin, Pikku Myyn, Muumi-mamman, Hemulin ja Hattivatit.

Suomalainen sarjakuva juhlii

  

Syyskausi aloitetaan suomalaisella sarjakuvalla. Ville Tietäväisen Suomalainen sarjakuva 100 vuotta -postimerkkiarkissa on johtoajatuksena suomalaisen sarjakuvan sukupuu. Omaa aikakauttaan kuvaavat sarjakuvahahmot kuudelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä 1910-luvulta 1960-luvulle.  Merkkien takana siintää siluettilehtinä muita kunkin aikakauden sarjakuvahahmoja.  

Syyskuun 11. päivänä tulee kuluneeksi 150 vuotta kirjailija Juhani Ahon syntymästä. Timo Berry ja Teemu Ollikainen tuovat kahden merkin pienoisarkilla esiin niin Ahon kaunokirjallisen tuotannon, suomenmielisyyden kuin uran lehtimiehenä.  

Leijona-merkkien sarja täydentyy kahdella uudella merkillä. Vihreän (2 €) ja violetin (4 €) merkin suunnittelusta vastaa graafikko, kuvittaja Mika Launis. Aikaisemmin samalla kuva-aiheella on julkaistu sininen (1 €) ja oranssi (3€) ja punainen (5 €) merkki.

Joulupostimerkit marraskuussa

Marraskuussa, 4.11. julkaistaan odotetut joulupostimerkit. Iloiset pikkutontut on piirtänyt Kaarina Toivanen, joka on kuvittanut postikortteja.

Vuoden lopuksi ilmestyy vielä uusi talviaiheinen omakuvapostimerkkikehys sekä Postin omakuvapostimerkki aiheenaan jäähuuruinen ruusunmarja. Merkin ja kehyksen ovat suunnitelleet Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi.

Muutokset mahdollisia.

 

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Postimerkeistä:
Postimerkkikeskus, liiketoimintajohtaja Markku Penttinen, etunimi.sukunimi@posti.fi 

Teknisistä tiedoista:
tuotepäällikkö Petri Pohjolainen, etunimi.sukunimi@posti.fi
tuotepäällikkö Tommi Kantola, etunimi.sukunimi@posti.fi 

Itellan Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Salla Lappalainen, etunimi.sukunimi@itella.com

Itellan kuvapankista on kuvia postimerkkiluonnoksista tiedotusvälineiden käyttöön.