Virossa jo 25 prosenttia kaikista laskuista verkkolaskuja

17.03.2010

Kuluttajille suunnattujen verkkolaskujen määrä on nelinkertaistunut viiden vuoden aikana Virossa. Sähköisten laskujen osuus on jo 25 prosenttia kaikista laskuista. Virossa viisi vuotta toiminut Itella Informationin ylläpitämä verkkolaskuportaali www.arved.ee on vakiinnuttanut paikkansa virolaisten laskujen vastaanotto- ja maksukanavana.

- Vuonna 2004 kuluttajille lähetettyjen verkkolaskujen määrä oli 4,5 prosenttia. Nykyisin kuluttajat saavat jo 25 prosenttia laskuistaan sähköisesti, toimitusjohtaja Ahti Allikas Itella Informationin Viron yhtiöstä kertoo.

Palvelun kautta lähetetään keskimäärin 300 000 verkkolaskua kuukausittain. Kaikkiaan portaalissa on lähetetty viiden vuoden aikana 12 miljoonaa verkkolaskua. Palvelussa voi ilmaiseksi muuntaa paperiset laskut sähköisiksi sekä vastaanottaa verkkolaskuja.  Nykyisin lähes 40 yritystä välittää laskuja palvelussa. Mukana on Viron suurimpia laskuttajayrityksiä, kuten pankkeja, teleyhtiöitä ja sähköyhtiöitä sekä julkisyhtiöitä ja palveluyrityksiä. Nämä kuluttajapuolella toimivat yritykset ovat juuri niitä, jotka lähettävät eniten laskuja.

Virolaiset arvostavat verkkomaksamisen vaivattomuutta ja ajansäästöä. Laskut voi vastaanottaa, maksaa ja arkistoida yhdessä paikassa yhden asiointikerran aikana muutamalla hiiren klikkauksella. Kuluttajille palvelu on ilmainen. Palvelua käyttävät eniten 40-vuotiaat kuluttajat.

Myös yrityksille sähköinen lasku on vaivaton vaihtoehto. Kustannuksiltaan verkkolasku on ylivoimaisesti edullisempi vaihtoehto, sillä verkkolaskun lähetyskulut ovat vain puolet paperiseen verrattuna.  Yritysten vaa'assa painavat kustannusten lisäksi ympäristönäkökulmat.

- Virossa viiden vuoden aikana palvelussa lähetetyt 12 miljoonaa laskua ovat vähentäneet paperinkulutusta 160 tonnia ja lähes 4 000 puuta on säästynyt hakkuilta, Ahti Allikas kertoo.

Itella Information selvittää kevään aikana kuluttajien ja yritysten edustajien suhtautumista sähköiseen laskutukseen 16 eri maassa.  Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2008 Pohjoismaissa ja Saksassa. Silloin norjalaiset ja tanskalaiset kuluttajat olivat innokkaimpia verkkolaskutuksen käyttäjiä.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Ahti Allikas, Itella Information AS, etunimi.sukunimi@itella.com

Viestinnän yhteystiedot, Viestintäpäällikkö Satu Linkola,  etunimi.sukunimi@itella.com


Itella Information on johtava talouden tietovirtojen tehostaja ja sähköisen laskutuksen edelläkävijä Euroopassa. Palvelut sisältävät ratkaisut saapuvien laskujen tehokkaaseen käsittelyyn organisaation sisällä ja laskujen lähettämiseen kustannustehokkaasti sähköisesti tai paperilla. Itella Information toimii 15 Euroopan maassa noin 2000 ammattilaisen voimin. Vuonna 2009 liikevaihto oli 247 miljoonaa euroa. Itella Information
liiketoimintaryhmä kuuluu Itella-konserniin.