Tutkimus: Mainonta muistetaan parhaiten sanomalehdistä, suoramainoksista ja televisiosta

30.08.2010

Itella Asiakkuusmarkkinointi on tutkinut mainonnan muistamista eri mainoskanavissa, ja sitä, miten suoramainonta muistetaan suhteessa muihin kanaviin. Mainonnan spontaanin muistamisen tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tuhansista, yhden viikon aikana lähetetyistä mainosviesteistä eri mainoskanavissa ovat päällimmäisinä jääneet kuluttajan mieleen.

Tutkimuksen tulokset

Mainonta muistetaan parhaiten sanomalehdistä ja osoitteettomasta suorajakelusta kauppaketjujen tarjousmainonnan ansiosta. Seuraavaksi eniten mainontaa muistetaan omalla nimellä tulevista suorakirjeistä ja televisiosta, joissa molemmissa mainostajien kirjo jakautuu laveammin eri toimialoille.

Mainonnan kokonaismäärään nähden omalla nimellä tulevien suorakirjeiden muistaminen painii omassa sarjassaan. Suomalainen saa kotiinsa keskimäärin vain kaksi henkilökohtaista suoramainosta viikossa, ja niistä joka toisen kuluttaja osaa nimetä.

Taulukko: Eri mainoskanavista muistetut mainokset

1.

Sanomalehti

73 %

2.

Osoitteeton suoramainos

66 %

3.

Osoitteellinen suoramainos

59 %

4.

Televisio

58 %

5.

Internet

43 %

6.

Ulkomainonta

42 %

7.

Aikakauslehti

39 %

8.

Radio

16 %

Ruokatarjoukset ja teleoperaattorien mainonta muistetuinta

Hintatarjoukset hallitsevat suomalaista mainontaa. K- ja S-ryhmän päivittäistavarakauppaketjujen ruokatarjoukset tulevat kuluttajalle useimmin mieleen. Yksittäisistä kampanjatoimenpiteistä parhaiten muistettu on Lidlin kotiin jaettu tarjousposti.

Kauppa jyrää tuotemainostajien ylitse: 30 muistetuimman mainostajan joukosta peräti 23 on kaupan ketjuja ja vain 7 tuotemainostajia. Tuotemainostajista muistetuin on DNA, ja seuraavina Saunalahti, Elisa ja Sonera. Muistetuin elintarvikemainostaja Valio yltää kokonaislistalla sijalle 16, kun taas muistetuin automainostaja Toyota jää sijalle 31. Kaikki kärjen tuntumaan yltäneet mainostajat tekevät markkinointiaan varsin tasaisella esilläololla ympäri vuoden.

Taulukko: 10 muistetuinta mainostajaa

1.

K-kauppa/K-market

2.

K-Citymarket

3.

DNA

4.

Lidl

5.

Prisma

6.

Saunalahti

7.

Anttila/Kodin Ykkönen

8.

SuomiSoffa

9.

Elisa

10.

S-kauppa/S-market

Naiset muistavat mainontaa hyvin 

Naiset ovat miehiä selkeästi tärkeämpiä ostopäättäjiä useimmissa mainostetuissa tuoteryhmissä, kuten päivittäistavarat, vaatteet, kosmetiikka, sisustus ja matkailu. Naisille kohdistetaan mainontaa miehiä enemmän, ja tutkimuksessa he myös muistivat mainostajia puoitoistakertaisen määrän miehiin nähden.

Pienemmillä paikkakunnilla mainontaa muistetaan suuria kaupunkeja selvästi paremmin. 

Alle 35-vuotiaiden kuluttajien mainonnan muistaminen poikkeaa vain vähän vanhemmista ikäryhmistä sekä mainostajien että mainoskanavien suhteen. Nuoret muistavat mainontaa internetistä hieman muita enemmän ja sanomalehdistä hieman vähemmän.

Tutkimuksen toteutus 

Lisätietoja:

Itella Asiakkuusmarkkinointi, Kirsi Paakkari, johtaja, etunimi.sukunimi@itella.com, puh. 020 451 7774
Kuulas Millward Brown, Kari Tervonen, johtava tutkija, etunimi.sukunimi@kuulas.fi, puh. 050 437 0677

Itellan MediaDesk palvelee toimittajia numerossa 020 452 3366 (arkisin klo 8.30–16.30).

Itellaan liittyvää kuvamateriaalia on saatavissa konsernin nettisivujen Media-osiosta Kuvapalvelu ja logot.

Itella Asiakkuusmarkkinointi on johtava kohdennetun markkinoinnin asiantuntijayritys Suomessa, Moskovassa ja Pietarissa. Tarjoamme ideoita, työkaluja ja ratkaisuja asiakasymmärryksen lisäämiseen ja myynnin kasvattamiseen. Itella Asiakkuusmarkkinoinnin palvelukokonaisuuksia ovat asiakasymmärrykseen perustuva kohdennetun markkinoinnin suunnittelu, sen monikanavainen ja automatisoitu toteutus ja tuloksellisuuden seuranta. Itella Asiakkuusmarkkinointi -liiketoimintayksikkö toimii Suomessa ja Venäjällä, ja se kuuluu Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmään. Itella-konsernissa on reilu 30 000 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2009 oli 1 898 miljoonaa euroa.