Postityöntekijöiden työtaistelujen vaikutukset tällä ja ensi viikolla

04.11.2010

PAU:n yli- ja lisätyökielto viivästyttää postinkulkua edelleen eri puolilla maata. Pääsääntöisesti lähetykset saadaan jaettua muutaman vuorokauden viiveellä, mutta osa postista viivästyy jopa useita vuorokausia. Yli- ja lisätyökielto on laajentunut lakoiksi. Lakkovaroituksia on annettu myös viikoille 45 ja 46. Meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa on tavoitteena solmia uusi sopimus mahdollisimman pian.

Mikäli lakot alkavat ensi viikolla, vaikutusten arvioidaan koskevan koko maata tavalla tai toisella. Tilanne tarkentuu päiväkohtaisesti myöhemmin. 

Lakkojen vaikutukset tällä viikolla (44):

Postia ei jaettu tänään 4.11. Turun kaupunkialueella, Raisiossa postinumeroalueilla 21200, 21220, 21260 ja 21280 sekä 21290 Ruskossa. Viivästys on vähintään vuorokauden mittainen. Myös toissapäiväinen Turun postikeskuksen työnseisaus hidastaa postinkulkua loppuviikon ajan 20 - 25 -alkuisilla postinumeroalueilla Lounais-Suomessa.

Lakkojen ilmoitetut ajankohdat ja mahdolliset vaikutukset ensi viikolla (45):

Lähinnä yön yli kulkeva, alueelle saapuva posti myöhästyy tiistaina 9.11.  ja ne ovat jakelussa aikaisintaan 10.11. Osa paketeista saataneen jakeluun tiistaina 9.11. Asia tarkentuu ko. päivän aikana.

Lähinnä yön yli kulkeva, alueelle saapuva posti myöhästyy ainakin vuorokaudella, osa postista saataneen jakeluun 10.11. Asia tarkentuu ko. päivän aikana.

Perjantaina 5.11. alueelle lähetetyistä 2. luokan lähetyksistä osa myöhästyy jakelusta tiistaina 9.11. Kaikki 9.11. lähetetyt yli yön -kulkevat lähetykset (1. luokan kirjeet, paketit, lehdet) sekä kahden yön yli kulkevat lähetykset viivästyvät vähintään vuorokaudella. Asia tarkentuu ko. päivien aikana.

Alueilta 10.11. lähetetyt postit viivästyvät vähintään vuorokaudella. Alueille saapuvat yli yön -lähetykset (1. luokan kirjeet, paketit, lehdet) myöhästyvät vähintään vuorokaudella. Osa paketeista saataneen jakeluun 11.11. ainakin keskusta-alueilla. Asia tarkentuu ko. päivien aikana.

Kaikki yön yli kulkevat tuotteet (1. luokan kirje, perusjakelussa jaettavat paketit, lehdet) jäävät jakamatta 11.11. Osassa Etelä-Suomea pakettien jakelu toimii normaalisti.

Yhdeksi lakkopäiväksi on ilmoitettu 11.11. torstai, jolloin useimmat aikakauslehdet ilmestyvät. Ylityökiellon voimassa ollessa ruuhkaa ei saada purettua myöskään perjantaina 12.11.

Päiväpostin jakelutilanne vaihtelee alueittain ja päivittäin, sen vuoksi myöskään tarkkoja paikkakuntakohtaisia ennusteita ei voida antaa.

Työtaisteluista huolimatta pyritään erityisjärjestelyillä hoitamaan normaalin aikataulun mukaisesti:

Näin lähetykset saadaan käsiteltyä postinlajittelussa normaalissa aikataulussa. Erityisjärjestely ei koske kirjelaatikkoihin tai posteihin jätettyjä ns. tavallisia kirjelähetyksiä (1. lk tai 2. lk).

Normaalisti hoidetaan lisäksi työtaistelutoimenpiteiden piiriin kuulumattomat:

Pääsääntöisesti normaalin aikataulun mukaisesti hoidetaan Postin omien myymälöiden palvelut.

Yli- ja lisätyökielto viivästyttää lähetysten kulkua valtakunnallisesti

Voimassa on edelleen Posti- ja logistiikka-alan unionin julistama yli- ja lisätyökielto, joka myös viivästyttää paikoittain lähetysten kulkua koko Suomessa.

Viivästykset koskevat päiväjakelussa jaettavia:

Seuraavan kerran postinkulusta tiedotetaan maanantaina klo 9.

Lisätietoja: Postin asiakaspalvelu vastaa kuluttajille numerossa 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-20 ja la klo 9-14 ja yrityksille numerossa 0200 77000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-18.

Lisätiedot medialle: Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366