Itella laskee käteismaksullisten kirjeiden hintoja 1.8.

01.06.2010

Itella laskee yleisimpien käteismaksullisten kirjepalveluiden hintoja 1. elokuuta keskimäärin 7-8 prosenttia. Esimerkiksi 1. luokan kirje halpenee 80 sentistä 75 senttiin ja joulukortti 60 sentistä 55 senttiin. Hintojen laskulle ei ole taloudellisia edellytyksiä, mutta Itella myöntyi Viestintäviraston vaatimukseen poistaakseen asiakkaiden hämmennystä ja rauhoittaakseen tilanteen toistaiseksi.

Uudet hinnastot julkaistaan kesäkuun loppuun mennessä ja ovat voimassa 1.8.2010 alkaen toistaiseksi.

"Emme pidä edelleenkään hintojen muuttamista suomalaisen postitoiminnan kokonaisuuden kannalta järkevänä. Taloudellisia edellytyksiä hintojen laskulle ei ole, pikemminkin päinvastoin. Nyt käynnissä ollut hintoja koskeva kiista Viestintäviraston kanssa on kuitenkin aiheuttanut asiakkaissa niin paljon hämmennystä ja epätietoisuutta, että teemme muutokset tilanteen rauhoittamiseksi. Nyt tehdyillä hintamuutospäätöksillä pyrimme selkeyttämään tilanteen ainakin toistaiseksi", Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmän johtaja Kari Kivikoski Itellasta kertoo.

Nyt tehty hinnoittelupäätös ei kuitenkaan ratkaise Itellan ja Viestintäviraston näkemyseroa yleispalvelutuotteiden määrittelystä ja yhteisen jakeluverkon kustannusten kohdentamisesta. Varsinainen erimielisyyden käsittely jatkuu edelleen hallinto-oikeudessa. Itella hakee oikeudelta päätöstä muun muassa siihen, kuinka nykyisen postipalvelulain mukaan postin palveluverkosta (lajittelu, jakelu, toimipaikkaverkko) syntyvät kustannukset pitäisi kohdistaa eri tuotteille. Kyse on siis laskentateoreettisesta näkemyserosta nykyisen postipalvelulain tulkinnassa. Hallinto-oikeus ei ole vielä ratkaissut asiaa. Itellan kannan mukaan monet asiakasryhmät, erityisesti lehdet, kärsisivät periaatteen pysyvästä muutoksesta. Lisäksi Viestintäviraston näkemyksen mukainen laskentamalli johtaisi rahoituksen osittaiseen katoamiseen muun muassa laajalta valtakunnalliselta postin toimipaikkaverkolta.

Suomalaiset kotitaloudet käyttävät kirjepalveluihin keskimäärin 22 euroa vuodessa eli alle 2 euroa kuukaudessa. 1.8. jälkeen 1. ja 2. luokan ikimerkit käyvät sellaisenaan kirjeen lähettämiseen ja euroarvoiset postimerkit (esimerkiksi 80 sentin ja 60 sentin merkit) käyvät postimaksujen maksamiseen täydestä arvostaan. Tehtävillä muutoksilla ei ole vaikutusta Itellan ja yritysasiakkaiden välisiin sopimushintoihin.

 

Lisätietoja postipalveluista:

kuluttajille: 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-20 ja la klo 9-14 , www.posti.fi
yrityksille: 0200 77000 (pvm/mpm) ma-pe 8-18, www.itella.fi