Vuoden 2010 postimerkeissä rokkia, poppia ja romantiikkaa

09.10.2009

 

Vuoden 2010 Suomen postimerkit tarjoavat niin rokkia, poppia kuin romantiikkaa. Kirjeisiin ja kortteihin voi liimata merkkejä, jotka tuovat mieliin kotimaisen rockin huippunimiä, 60-luvun pop-antiikkia sekä maalaisromantiikkaa. Postimerkkien suunnittelijoina on nuoria kykyjä sekä pitkänlinjan ansioituneita tekijöitä.

Tammikuussa rock, keijut ja kissankäpälät

Merkkivuosi alkaa rokahtaen 25.1. Kotimaisen rockin huippunimet Eppu Normaali, Popeda, Yö, Mamba, Dingo ja Maarit ovat mukana tammikuussa julkaistavassa pienoisarkissa. Suositut ja edelleen esiintyvät bändit ja artistit on pienoisarkkiin istuttanut Klaus Welp.

Tammikuussa julkaistaan myös seuraavan kuun ystävänpäivää silmällä pitäen pienoisarkki hempeistä keijuista. Sydänkeiju, viulistikeiju ja esimerkiksi tähtikeiju vievät perille suomalaisten ystävänpäiväviestit. Keijujen luojana on nuori taiteilija Minni Havas.

Tunnetun postikorttitaiteilijan Inge Löökin kynästä on lähtöisin puolestaan uusi Kissankäpälä-ikimerkki. Ensimmäisen luokan ikimerkissä on kuvattu kolme kissankäpälä-kukkaa jugend-vaikutteisesti.

 

Maaliskuussa liimataan pääsiäismerkkejä ja tuunataan kasviksia

Vuoden toisessa merkkijulkaisussa 8.3. valmistaudutaan pääsiäiseen, kahdella merkillä. Pari vuotta sitten aloitettua "Minun pääsiäiseni" -sarjaa jatkaa hyvin modernisti Johannes Ekholm. Hänen suunnittelemassa merkissä kuvataan pääsiäismunan muotoa toistavaa sormusta. Sormuksen suunnittelija on Kirsti Doukas. Toisen pääsiäisaiheisen merkin tekijänä on korteistaan tunnettu Omppu Omenamäki, jonka kynästä on syntynyt "Pääsiäiskaksoset" -merkki.

Keväällä ajatukset viedään eteenpäin tulevaan kesään maalaisromantiikkaa tihkuvassa postimerkkivihkossa. Emil Bertellin merkeissä valtavat ahomansikat tuoksuvat, traktori kuljettaa maamiestä ja haitari soi tanssilavalla.

Pientä askartelua tarjoaa puolestaan "Vekkulit kasvikset" -postimerkkivihko. Siinä tomaatille voi laittaa vaikka viikset, parsakaalille hatun tai kurkulle korvat. Nina Rintalan suunnittelemat kasvismerkit voi tuunata oman mielensä mukaan vihossa olevalla tuunaussarjalla.

Maaliskuussa ilmestyy myös vihko suomalaisista merkkinaisista. Merkkeihin tulevat naiset julkistetaan vasta myöhemmin ensi keväänä. Kuun lopulla 24.3. ilmestyy vielä erikseen "Merellinen Pohjola" -sarjassa pienoisarkki. Klaus Welpin kahdessa merkissä kuvataan Kotkan kantasatamassa olevaa merikeskus Vellamoa, puuvenekeskusta ja museolaiva Tarmoa.

 

Toukokuussa hypitään onnesta ja käydään kirjaston ovesta

Suomen kirjastoseura täyttää sata vuotta. Kirjasto on nykyisin muutakin kuin hipihiljainen lukusoppi. Kirjaston monimuotoisuus ja nykyisyys esitellään kahdessa Europa-merkissä. Lastenkirjojen kuvittaja Leena Lumme kuvaa kirjaa oveksi, josta mielikuvituksen ja faktan maailmat avautuvat.

Kevät ja kesä ovat juhlien ja onnen aikaa. Onnitteluihin, kutsuihin, kesäterveisiin sopivat erinomaisesti 4.5. julkaistavat Onnenhyppy-merkit. Viiden merkin pienoisarkin suunnittelijana kunnostautuu Pekka Halosen Akatemiassa opiskeleva Tuomo Savolainen, joka voitti Itellan viime vuonna järjestämän postimerkkien "Kevään onnittelut" -aiheisen suunnittelukilpailun.

Suomi osallistuu EXPO 2010 -maailmannäyttelyyn Shanghaissa Kirnu-nimisellä suomalaista modernia arkkitehtuuria edustavalla paviljongilla. Omaperäinen ja mieleenpainuva Suomen esittelyrakennus esitellään pienoisarkissa. Sen on suunnitellut Jenni Erkintalo, joka on aiemmin tehnyt muun muassa ystävänpäiväpostimerkkejä Ruotsin postille. 

Suomalaista taidetta esittelevä sarja saa jatkoa, kun toukokuussa julkaistaan veistoksia esittelevä postimerkkivihko. Sen suunnittelusta vastaa Klaus Welp.

Toukokuussa ilmestyy myös uusi omakuvapostimerkkikehys sekä Postin omakuvapostimerkki.

 

Go-go -bootseilla Torronsuon kansallispuistoon

Syksyn postimerkit käynnistyvät 13.9.  1960-luvun pop-antiikilla. Monesta kodista tuttuja ovat Pekka Piipon merkkiin kuvaamat Cobra -puhelin, go-go -bootsit, pallotuoli ja kukkapeili. Antiikkipostimerkkisarjassa tehtiin näin pitkä aikahyppy aiemmista kustavilaisuudesta ja jugendista.

Kansallispuistoja kuvaava merkki vie tällä kertaa Torronsuolle Lounais-Suomeen. Teemu Ollikaisen suunnittelemassa ykkösluokan ikimerkissä on syksyinen kuva suolta paikkatietoineen.

Kaunista suomalaista luontoa kuvataan myös Syksyllä -pienoisarkissa. Asser Jaaron suunnittelemissa kolmessa postimerkissä kuvataan rapu, sinisorsat ja hirvi.

 

Joulupostimerkit marraskuussa

Perinteinen joulutervehdys pitää edelleen pintansa. Marraskuussa, 5.11. julkaistaan aina odotetut joulupostimerkit. Merkkien suunnittelija on Tommi Vallisto.

 

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Postimerkeistä:
Postimerkkikeskus, liiketoimintajohtaja Markku Penttinen, puh.020 451 5519, etunimi.sukunimi@posti.fi

Teknisistä tiedoista:
tuotepäällikkö Petri Pohjolainen, puh. 020 451 5572, etunimi.sukunimi@posti.fi ja tuotepäällikkö Tommi Kantola, puh. 020 451 5531, etunimi.sukunimi@posti.fi.

Itellan Viestinnän yhteyshenkilö:
viestintäpäällikkö Mika Heijari, puh. 020 451 3045, etunimi.sukunimi@itella.com

Itellan kuvapankista löydät kuvia postimerkkiluonnoksista tiedotusvälineiden käyttöön. Kuvamateriaalia on saatavissa konsernin nettisivujen Media-osiosta: www.itella.fi/media, Kuvapalvelu ja logot,  Postimerkit.