Suomalaisen verkkokaupan koko laskettu ensimmäistä kertaa

25.03.2009

Suomalaiset kuluttajat ostivat tavaroita viime vuonna 1,4 miljardilla eurolla verkkokaupasta. Kasvua edellisvuodesta oli 8 prosenttia. Kymmenessä vuodessa tavaroiden verkkokauppa on lähes kolminkertaistunut. Luvut käyvät ilmi ASML:n ja Itellan tekemästä tilastolaskelmasta.

Verkkokauppa koskettaa entistä useampaa yritystä ja kuluttajaa, mutta sen tarkkaa kokoa ei tähän asti ole tiedetty. Verkossa tapahtuvan tavarakaupan koosta on esitetty erilaisia arvioita. Nyt asiasta on kuitenkin ensimmäistä kertaa laskettu luotettavat tilastotiedot 10 viime vuoden ajalta.

Etäkaupan etujärjestö Asiakkuusmarkkinointiliitto ASML:n ja Itellan yhteistyönä tekemä tilastolaskelma kertoo, että tavaroiden verkkokauppa on kymmenessä vuodessa lähes kolminkertaistunut. Kasvu on siis ollut voimakasta mutta ei kuitenkaan räjähdysmäistä, kuten aiemmin on monesti esitetty. Uusi tieteellisellä tarkkuudella rakennettu tilasto mittaa fyysisen tavaran verkkokauppaa ja postimyyntiä.

Kattavan ja luotettavan kuvan saamiseksi laskelmassa on yhdistetty useita toisiaan tukevia tiedonlähteitä. Siinä on hyödynnetty Itellan omaa tilastointia ja omia selvityksiä, ASML:n ja Tilastokeskuksen tuottamia tilastoja sekä mm. Otantatutkimuksen ja TNS Gallupin tuoreita tutkimustuloksia.

– Verkkokaupasta liikkuu paljon huhuja mutta yllättävän vähän faktaa, tutkimus- ja markkinointijohtaja Teemu Ylikoski ASML:stä toteaa. – Alan yritysten kannalta tilanne on ollut hankala: Suomesta on puuttunut luotettava tilasto, johon voisi verrata oman yrityksen myyntikehitystä.

– Suomen verkkokauppa edustaa nyt noin neljää prosenttia vähittäiskaupasta, joka on lähellä eurooppalaista keskitasoa, tutkimusjohtaja Heikki Nikali Itellasta sanoo.  – Ulkomailta tilaaminen kaksinkertaistui viime vuonna ja on nyt Suomessa selvästi yleisempää kuin EU:ssa keskimäärin, Nikali jatkaa.

Uusi tavaroiden verkkokauppaa mittaava tilasto julkistetaan jatkossa kaksi kertaa vuodessa. Siitä tulee myös Suomen virallinen tilasto Euroopan etämyyntijärjestön tilastointiin.

Kuva: Tavaroiden verkkokauppaa ja postimyyntiä mittaava tilasto*
Lähteet: Itella Oyj, ASML ry, Tilastokeskus, Otantatutkimus, TNS Gallup

Lisätietoja:
Teemu Ylikoski, tutkimus- ja markkinointijohtaja, ASML ry, teemu@asml.fi, 040 5600 884
Heikki Nikali, tutkimusjohtaja, Itella Oyj, heikki.nikali@itella.com, 0400 618507


*Uusi tilasto mittaa tavaroiden etäkauppaa Suomessa eli verkkokauppaa ja perinteistä postimyyntiä. Palveluja ei tässä tilastossa mitata. Laskelman ovat tehneet tutkimusjohtaja, filosofian tohtori Heikki Nikali Itellasta sekä tutkimus- ja markkinointijohtaja, kauppatieteiden tohtori Teemu Ylikoski ASML:stä.

 

Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto ASML on asiakkuuden, monikanavaisen kohdennetun markkinoinnin, etämyynnin, verkkokaupan ja suoramyynnin toimialajärjestö, jossa on jäsenenä yli 200 yritystä eri toimialoilta. Jäsenyrityksinä on mm. etämyynti- ja verkkokauppayrityksiä, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, kustantajia ja kirjakerhoja, teleoperaattoreita, palvelu- ja painotaloja, contact-center- ja telemarkkinointiyrityksiä, mainos- ja mediatoimistoja, hakemistopalvelun tarjoajia sekä suoramyyjiä.
www.asml.fi

Itella-konserni tarjoaa ratkaisuja tieto- ja tuotevirtojen hallintaan. Itella toimii viestinvälityksen, informaatiologistiikan ja logistiikan aloilla Pohjois-Euroopassa, keskisessä Euroopassa sekä Venäjällä. Henkilöstömäärä on noin 31 700 ja vuoden 2008 liikevaihto oli 1 953 miljoonaa euroa. Konserni palvelee yritysasiakkaitaan Itella-nimellä ja kuluttajia Suomessa Posti-nimellä. Lisätietoja osoitteessa www.itella.fi/group.