Muotia, muumeja ja koivuvihdan tuoksua toukokuun postimerkeissä

15.04.2009

Toukokuun 6. päivänä ilmestyy viisi 1. luokan ikipostimerkkiä sisältävä pienoisarkki muodista. Pienoisarkilla esitellään piirroskuvin kuuden maailmalla menestyneen nuoren suomalaisen suunnittelijan luomuksia: Jasmin Santasen sekä Tuomas ja Anna Laitisen leninkejä, Minna Parikan ja Julia Lundstenin kenkiä sekä käsilaukku, jonka on suunnitellut Sanna Kantola. Kaikki asusteet ovat tämän kevään mallistoista. Pienoisarkin on kuvittanut Laura Laine

Samanaikaisesti Muotia-vihkon kanssa toukokuussa ilmestyy kaksi postimerkkivihkoa. Toisessa seikkailevat rakastetut muumit. Vihko sisältää kuusi 1. luokan ikipostimerkkiä ja ne on kuvitettu Tove Janssonin sarjakuvaluonnoksin. Alkuperäisteokset ovat Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmissa. Toinen vihko esittelee suomalaista saunakulttuuria. Sauna-vihkon erikoisuutena on tuoksu: sen viidestä 1. luokan ikipostimerkistä lähtee aavistus koivun lehtien tuoksua, kun merkkien pintaa hankaa. Päivi Vainionpää on molempien vihkojen suunnittelija.

Euroopan postien oma EUROPA-postimerkkisarja saa jatkoa 6. toukokuuta.  Suomessa ilmestyy silloin kaksi postimerkkiä yhteisestä aiheesta, joka on tänä vuonna tähtitiede. Merkit ovat arvoltaan 0,80 euroa. Merkit on suunnitellut Johannes Nieminen.

 

Korkokenkiä ja hulmuavia helmoja  
Minna Parikka on suomalaisten kenkäsuunnittelijoiden kärkinimiä. Hänen naisellisia kenkiään myydään jo noin kymmenessä maassa, pääliike on Helsingissä. Punaiset  Minna Parikka -korkokengät hehkuvat nyt myös yhdessä Muotia-pienoisarkin postimerkeistä. Seuranaan niillä on Julia Lundstenin kenkäkaunottaret, jotka ovat kuvattuina viereisessä postimerkissä. Lundstenin tavaramerkiksi muodostuneet tyylikkäät puukorot ovat herättäneet ihastusta jopa huippuluokan kenkäsuunnittelija Manolo Blahnikissa, joka on yltynyt kehumaan niitä "jumalaisiksi" ja "täydellisiksi". Postimerkissä kuvattu puukorkoinen avokas on tehty kalannahasta. Lundstenin luomuksia myydään mm. Tokiossa, Lontoossa ja New Yorkissa.

Laukkueleganssia pienoisarkilla edustaa Sanna Kantolan suunnittelema Lumi-käsilaukku. Sanna Kantola ja Bruno Beaugrand perustivat Lumi-merkin New Yorkissa yhdeksän vuotta sitten, tänä päivänä Lumi-laukkuja myydään 25 maassa. Muotisuunnittelija Jasmin Santanen elää ja työskentelee Pariisissa.  Tänä keväänä hän esitteli Pariisin muotiviikoilla ylellisen avonaisen juhla-asun, joka nyt on myös ikuistettu postimerkkiin.  Tämän kevään mallistoa on myös vaatesuunnittelija Tuomas Laitisen ja hänen sisarensa, kuvataiteilija Anna Laitisen suunnittelema asu, joka on kuvattuna Muotia-pienoisarkissa takaa päin. Kuvauskulma on valittu asun hauskan ”pingviinileikkauksen” takia. Laitisten mallisto voitti vuonna 2006 jaetun ykkössijan Hyèresin arvostetussa muotisuunnittelukilpailussa Ranskassa. Nyt LAITINEN-asustemerkkiä myydään muun muassa Ranskassa, Japanissa ja Hongkongissa.

Violettipukuinen nainen pienoisarkin vasemmassa laidassa on täydennyskuva. Pienoisarkin kuvituksesta vastaa Laura Laine. 

 

Saunatunnelmaa  

– Sauna-vihkon kuvavalinnoissa tähtäsin suomalaisuuteen ja aitoon saunatunnelmaan, kertoo vihkon suunnittelija Päivi Vainiopää. – Ensimmäinen postimerkki kuvaa hetkeä ennen saunaa. Aurinko alkaa laskea, laiturilla tuore vihta kiulussa ja pehmeät pyyhkeet odottavat saunojia, hän kuvailee.

Toisessa merkissä jo saunotaan, kolmannessa merkissä on kuvattuna idyllinen rantasauna maisemassaan. Neljännessä ja viidennessä merkissä on saunatunnelmaa ulkoa ja sisältä: hirsiseinällä oleva saunavihta kylpee auringossa, saunan sisällä auringon valo kajastuu ikkunasta ja valaisee pesupaikan.

Sauna-postimerkit sisältävät pienen pieniä tuoksukapseleita. Kun merkkejä hankaa, kapselit rikkoutuvat levittäen mietoa koivun lehtien tuoksua.

Maailmankaikkeutta postimerkissä

Vuotta 2009 vietetään kansainvälisenä tähtitieteen vuotena. Teemavuosi on YK:n vahvistama ja kansainvälisen tähtitieteen unionin (IAU) ja Unescon organisoima. Suomenkielinen tunnuslause on Löydä maailmankaikkeus.

Tähtitieteelle on omistettu myös toukokuussa ilmestyvät kaksi EUROPA-postimerkkiä. Merkkiparissa on huikea fantasiamaisema, joka on rakennettu järvestä ja erilaisista taivaankappaleista. Vasemmanpuoleisen merkin keskellä on Kuu ja merkin oikeassa laidassa Linnunrata. Oikeanpuoleisen merkin vasemmassa laidassa lentää komeetta, sen vieressä nähdään kuunpimennys. Merkissä kuvattu suuri planeetta on Saturnus. 

 

Muumit sarjakuvissa  
Kuvataiteilija, kirjailija Tove Jansson (1914–2001) loi Muumipeikon hahmon jo 1930-luvulla. Ensimmäinen Muumi-kirja ilmestyi vuonna 1945.  Pari vuotta myöhemmin Tove Jansson alkoi piirtää hahmoista jatkosarjakuvaa poliittiseen Ny Tid -lehteen. Vuonna 1953 englantilainen suurilevikkinen iltapäivälehti, The Evening News otti muumi-sarjakuvan sivuilleen ja muumien maailmanvalloitus alkoi.
Muumikirjoja on käännetty yli 30 kielelle. Muumeista on tehty mm. teatteri-, ooppera- sekä tv- ja radiosovituksia sekä postimerkkejä: ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja viimeksi vuonna 2007. 
Toukokuussa ilmestyvä kuuden postimerkin vihko on kahdeksas muumiaiheinen postimerkkijulkaisu. Vihkon suunnittelija Päivi Vainionpää valitsi postimerkkeihin sarjakuvaluonnoksia, joissa näkyy tutuimpia ja rakastetuimpia hahmoja: Muumimamma, Muumipappa, Muumipeikko, Pikkumyy, Niiskuneiti ja Nuuskamuikkunen.

Lisätietoja:
Postimerkkikeskus, johtaja Markku Penttinen, puh. 020 451 5519,
tuotepäällikkö Petri Pohjolainen, puh. 020 451 5572, 
tuotekonsultti Tommi Kantola, puh. 020 451 5531.
Sähköpostit etunimi.sukunimi@posti.fi