Jätä koti asutun näköiseksi – postit saat myös mökille

15.06.2009

Täyttyvä postilaatikko voi antaa varkaalle vinkin talonväen poissaolosta. Posti palvelee suomalaisia myös kesällä lomakauden käynnistyessä. Helppo tapa estää postilaatikon täyttyminen on kääntää postit kotimaassa lomaosoitteeseen tai keskeyttää postien jakelu loman ajaksi.

Osoitteenmuutos kannattaa tehdä Postin internetsivujen ja muuttopuhelinpalvelun kautta tai käymällä lähimmässä postissa viimeistään 16. kesäkuuta, jos se halutaan voimaan juhannuksesta.

Vuonna 2008 lähes 80 000 kotitaloutta käänsi loma-ajan postit kesäosoitteeseen tai halusi postilähetyksille turvallisen säilytyksen poissaolon ajaksi.

Postin internetsivuille on koottu kaikki muuttamiseen liittyvät palvelut yhteen paikkaan. Osoitteessa www.posti.fi/lomaposti ovat esimerkiksi keskeiset tiedot postien kääntämisestä lomaosoitteeseen tai jakelun keskeytyksestä. Verkko on noussut suomalaisten suosituimmaksi tavaksi tehdä osoitteenmuutos. Yli 40 prosenttia muutoksista tehdään internetissä. Verkossa kesäosoitteenmuutoksen voikin tehdä edullisimmin.

Määräaikaisessa osoitteenmuutoksessa kaikki Postin päiväjakelussa saapuneet lähetykset käännetään lomaosoitteeseen. Postit jaetaan haja-asutusalueella postilaatikkoon, joka sijaitsee alueen vakituisten asukkaiden laatikkoryhmässä. Lisämaksusta postit voi saada esimerkiksi oman mökin tienhaaraan.

Jakelun keskeytys -palvelussa asiakkaan posteja ei jaeta, vaan ne säilytetään postissa turvallisesti koko loman ajan. Loman jälkeen postit ovat noudettavissa kotipostista.

Sanomalehdet ylläpitävät omia asiakasrekistereitään, joten ilmoitus lehden kääntämisestä kesäosoitteeseen tai jakelun keskeytyksestä tehdään sanomalehden omaan asiakaspalveluun.

Postit ja lehdet tulevat sujuvasti kesäosoitteeseen, kun nimi merkitään selkeästi postilaatikkoon lomapaikkakunnalla sekä lisäksi jokaisen kesäasukkaan nimi postilaatikon kannen sisäpuolelle.

 

Osoitteenmuutoksen tai jakelun keskeytyksen voi tehdä seuraavilla tavoilla:

Internetissä, osoitteessa www.posti.fi/lomaposti . Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, kansalaisvarmenteella kuten esimerkiksi sirullisella henkilökortilla tai Postin verkkotunnuksilla. Internetissä voi myös samalla maksaa tilaamansa palvelun.

Palvelun saa soittamalla muuttopuhelimeen, numeroon 0203 456 456 (suomi) tai numeroon 0203 457 457 (ruotsi).

Kirjallisesti lomaosoitteenmuutoksen voi tehdä noutamalla muuttoilmoituslomakkeen postista ja palauttamalla sen postiin tai maistraattiin tai postittamalla sen. Internetissä tehty muuttoilmoitus on enimmillään jopa 30 prosenttia edullisempi kuin lomakkeella tai muuttopuhelimessa tehtynä ja muutos tulee voimaan jopa kaksi päivää aiemmin.

Lisätietoja osoitteenmuutospalveluista saa Postin asiakaspalvelusta 0200 71000(pvm/mpm) ma-pe klo 8-20 ja la klo 9-14