Itellalle maksuliikeyhteisön toimilupa - eurooppalaisittain ainutlaatuinen palvelukokonaisuus syntymässä

09.06.2009

Finanssivalvonta on myöntänyt Itellan tytäryhtiölle Itella IPS Oy:lle maksuliikeyhteisön toimiluvan. Itella IPS Oy on hyväksytty myös Finanssialan Keskusliiton jäseneksi.

Toimilupa mahdollistaa eurooppalaisessakin mittakaavassa ainutlaatuisen palvelukokonaisuuden tarjoamisen. Hyötyä nähdään sekä kuluttajille että yrityksille. Pankkitoimialaan liittyvä maksaminen yhdistetään yritysten taloushallintoon ja laskuttamiseen nyt saumattomasti uudella tavalla ja ensimmäistä kertaa Suomessa. Toimiluvan myötä IPS pystyy välittämään e-laskut kuluttajien halun mukaan NetPostiin tai verkkopankkeihin.

Mikä Itella IPS ja miksi?

Itella IPS Oy (Itella Payment Service) on Suomessa ensimmäinen yritysten laskujenvälitys- ja maksuliikepalveluihin erikoistunut yritys.

Itella IPS Oy:n perustaminen mahdollisti maksuliikeyhteisön toimiluvan hakemisen Itellalle. Toimiluvan saatuaan IPS hyväksyttiin myös Finanssilan Keskusliiton jäseneksi. Näin Itella pääsee Finvoice-järjestelmään ja sen sanomanvälitysverkostoon, jonka ulkopuolella se on tähän asti ollut. Sanomanvälitysverkostossa mukana olo on ehdoton edellytys sille, että Itella pystyy täysipainoisesti kehittämään sähköisiä palvelujaan niin yrityksille kuin kuluttajille. Itella ei siis ole lähdössä mukaan pankkitoimintaan eikä perustamassa talletuspankkia.

Itella IPS:n toiminta perustuu vahvaan yhteistyöverkostoon. IPS:n maksujärjestelmät toimittaa Oy Samlink Ab, pankkien väliset clearing-palvelut ACH-Finland Oy ja pankkien välisen katteensiirtotilin Aktia Pankki Oyj.

Hyödyt kuluttaja-asiakkaille

NetPosti on Itellan palvelu, johon kuluttaja voi keskittää sähköistä asiointia: vastaanottaa ja arkistoida veloituksetta e-laskujen lisäksi muita tärkeitä asiakirjoja, kuten palkkalaskelmia ja vakuutussopimuksia. Nyt NetPostin käyttöönottoa hidastaa se, että kuluttaja voi vastaanottaa laskuja vain niiltä yrityksiltä, jotka ovat erikseen tehneet sopimuksen laskujen lähetyksestä NetPostiin. Itellan saama toimilupa mahdollistaa sen, että kuluttaja voi vapaasti päättää haluaako hän e-laskunsa NetPostiin vai verkkopankkiin.  Riittää, että laskuttajayritys on tehnyt sopimuksen sähköisestä kuluttajalaskutuksesta minkä tahansa pankin tai operaattorin kanssa. Käytännössä tämä toteutuu aikaisintaan vuoden 2009 loppupuolella.

- Syntymässä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen palvelukokonaisuus. Tietojemme mukaan missään ei ole kehitetty sähköistä palvelukanavaa, johon kuluttaja voi keskittää näin mittavasti sähköistä asiointiaan. NetPostilla on nyt mahdollisuus kasvaa aidosti kansalaisten sähköiseksi postilaatikoksi, konsernijohtaja Jukka Alho toteaa.
 
Yrityksille sähköiset laskutusratkaisut yhdeltä luukulta

Laskuttajayritysten näkökulmasta uudistus mahdollistaa sähköisten laskutusratkaisujen hankkimisen yhdeltä luukulta kaikkiin sähköisen laskutuksen kanaviin – eli mm. kaikkiin suomalaisiin verkkopankkeihin tai NetPostiin. Itella Information pystyy siis jatkossa tarjoamaan nykyistä tehokkaamman yrityksen taloushallinnon ja laskutuksen kokonaisuuden niin sähköisten laskujen kuin maksuliikenteen osalta. 

- Yritys voi nyt Itellan kautta lähettää yritysten välisiä verkkolaskuja, e-laskuja kuluttajille tai sähköisiä NetPostilaskuja.  Vastaavasti laskun maksun yhteydessä keräämme laskuttajien saapuvat tilisiirrot ja toimitamme tapahtumatiedot Itella Alligator -taloushallintopalveluille tai yrityksen omalle talousosastolle. Rahat päätyvät päivän päätteeksi yrityksen omalle pankkitilille ilman viiveitä. Toiminta tehostuu ja kustannukset alenevat, Itella IPS:n toimitusjohtaja Hannu Lanteri kertoo.


Lisätietoja:

Konsernijohtaja Jukka Alho, puh. 020 451 5600
Toimitusjohtaja Hannu Lanteri, Itella IPS Oy, puh. 0400 816 268
viestinnän yhteyshenkilö: viestintäjohtaja Päivi Alakuijala, puh. 040 8400 251