Viestintäviraston maksut e-laskuna verkkopankkiin

15.10.2008

Viestintäviraston tv-maksut ja taajuusmaksut sekä mm. meriradioviestinnän pätevyystutkinto- ja todistusmaksut sähköistyvät e-laskuiksi syksyn 2008 aikana. Alkuvaiheessa Nordea-pankin asiakkaat voivat maksaa Viestintäviraston e-laskuja. Palvelun toteuttaa Itella Information. Kuluttajat voivat edelleen vastaanottaa laskut myös paperilla. Siirtyminen e-laskuun on helppoa. Kun kuluttaja seuraavan kerran maksaa laskun verkkopankissa, hän voi ilmoittaa haluavansa laskun jatkossa e-laskuna verkkopankkiinsa.

- Kuluttajilla on nyt mahdollisuus valita, haluavatko tv-maksun paperilla vai e-laskuna omaan verkkopankkiinsa. Uskomme, että monet valitsevat jatkossa vaivattoman sähköisen laskun, vaikka myös paperinen versio on edelleen saatavilla, kertoo kehittämispäällikkö Aulikki Behm Viestintävirastosta.

Viestintäviraston maksujen sähköistyminen on osa Itella Informationin ja Valtiokonttorin yhteistyötä valtionhallinnon laskutuksen sähköistämiseksi. Itella Information Oy voitti keväällä 2007 tarjouskilpailun valtion laskujenvälityksestä. Valtiokonttorin tavoitteena on saada kaikki valtiolle tulevat ostolaskut verkkolaskuiksi vuoden 2009 loppuun mennessä samoin kuin merkittävä osuus lähtevistä laskuista.

Viestintäviraston laskuvolyymit ovat merkittävät. Vuosittain tv-maksuja lähtee kuluttajille ja yrityksille noin 5,5 miljoonaa ja radiotaajuus- ym. maksuja noin 55 000.

- Suurien laskuttajien laskujen sähköistyminen näyttää suuntaa myös muille toimijoille. Suomen kuluttajalaskujen sähköistyminen ei ole edennyt, kuten on ennustettu. On tärkeää, että kuluttaja voi itse valita, mihin kanavaan haluaa laskunsa vastaanottaa. Itella Informationin tuottamassa verkkolaskussa myös laskun kuva on kuluttajan nähtävissä. Valinnanvapaus, laskun sähköinen arkistointi ja mahdollisuus nähdä laskun kuva kaikkine erittelyineen ovat kokemuksiemme mukaan olleet kuluttajien arvostamia ominaisuuksia, sanoo Itella Informationin Suomen toiminnoista vastaava johtaja Jari Annala.

Valtion suurimmat vuosittaiset laskutuserät muodostuvat Ajoneuvohallintokeskus AKEn noin 6,5 miljoonasta ajoneuvoverosta ja Viestintäviraston noin 5,5 miljoonasta tv-maksusta. Ajoneuvohallintokeskus ottaa e-laskun käyttöön ensi keväänä. Valtiolta lähtevistä laskuista noin 89 prosenttia menee kuluttajille. Valtiolle tulevista laskuista lähes 70 prosenttia tulee jo nyt sähköisesti. Näistä noin 30 prosenttia on verkkolaskuja ja 40 prosenttia Itellan skannaamia laskuja. 


Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Aulikki Behm, Viestintävirasto, puh. 09 6966 255 (tv-maksut)
Taloussuunnittelija Tuovi Rasilainen, Viestintävirasto, puh. 09 6966 846 (radiotaajuus- ym. maksut)
Varatoimitusjohtaja Jari Annala, Itella Information Oy, puh. 0400 338 585.


Viestintäviraston tehtävänä on varmistaa viestintäyhteyksien ja -palveluiden monipuolisuus, toimivuus ja turvallisuus sekä edistää tietoyhteiskunnan kehitystä. Tavoitteena ovat tietoturvallinen yhteiskunta ja viestintäverkkojen häiriötön toiminta, toimivat ja tehokkaat viestintämarkkinat, laadukkaat viestintäpalvelut sekä monipuolinen sähköinen media.
www.ficora.fi

Itella Information on kumppani yritysasiakkaan tietovirtojen käsittelyyn, hallintaan ja jakeluun. Tarjoamme joustavimmat ja tehokkaimmat palvelut organisaatioiden laskutuksen prosesseihin, toimitusketjun integrointiin ja dokumenttien käsittelyn automatisointiin. Suosimme uusinta teknologiaa ja parhaita käytäntöjä asiakkaan arvoa kasvattaen. Toimimme Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa 1 700 ammattilaisen voimin. Liikevaihtomme vuonna 2007 oli 216 miljoonaa euroa. Itella Information -liiketoimintaryhmä kuuluu Itella-konserniin.
www.itella.fi/informaatiologistiikka