Uusi postimerkkivuosi alkaa erikoisuuksilla

07.01.2008

Kuva elää Alppihiihtoa-postimerkeissä

Uusi postimerkkivuosi alkaa 24. tammikuuta. Silloin ilmestyy kolme postimerkkien pienoisarkkia, joissa on yhteensä 11 erilaista 1. luokan ikimerkkiä. Lisäksi tuolloin ilmestyy kaksi postimerkkisarjaa, joista toisessa on kolme 0,05 ja toisessa kolme 0,10 euron arvoista postimerkkiä. Kaikissa julkaisuissa on jotain uutta, suomalaisissa postimerkeissä ennen näkemätöntä.

Alppihiihdolle omistettu pienoisarkki on toteutettu liikkeen illuusion luovalla kuvantamis- ja painotekniikalla.  Kun arkkia kääntelee käsissään, kuva elää. Niinpä Tanja Poutiainen kiitää rinnettä alas pujottelua kuvaavassa postimerkissä. Merkki on pienoisarkin oikeassa alalaidassa. Kuva on pujottelun World Cupin Suomen osakilpailusta Leviltä. 27-vuotias rovaniemeläinen alppinisti nähdään vauhdissa myös postimerkin vieressä, merkkiarkin reunassa. Tanja Poutiaisen saavutuksiin kuuluvat muun muassa hopeamitali Torinon olympialaisissa vuonna 2006 sekä useita voittoja ja huippusijoituksia maailmancupeissa jo usean vuoden ajalta.

Lumilautailulle on omistettu postimerkki, jossa ihaillaan Antti Autin komeaa suoritusta.  Merkki on arkissa ylhäällä oikealla ja siinä nähdään still-kuvasarja, jossa Autti tekee halfpipessa cab 540° roastbeefin. Antti Autti on voittanut mm. kaksi kultamitalia MM-kisoissa talvella 2004–2005 sekä arvostetun X-Games halfpipe kilpailun samalla kaudella. Arkin kaksi muuta merkkiä kuvaavat freestylehiihtoa, johon kuuluu useita alalajeja. Arkissa ylhäällä vasemmalla taituroi Matti Räty, 19-vuotias Newschool -hiihdon harrastaja ja Kuopion yliopiston opiskelija. Postimerkissä nähdään ns. droppi eli hyppy kalliolta. Postimerkissä, joka on alhaalla vasemmalla, laskee Tapio "Arska" Saarimäki ”puuteria”. Saarimäki asuu tätä nykyä ympäri vuoden Verbierin kylässä, Sveitsin Alpeilla, missä hän alppihiihdon lisäksi harrastaa maasto/Downhill-pyöräilyä. Vapaalaskussa toisinaan helikopteri kuljettaa laskettelijat koskemattomiin rinteisiin, ja niinpä merkkiarkinkin yläreunassa lentää helikopteri. 

Pienoisarkin valmistusprosessista käytetään nimitystä MotionPrint imaging, "elävä painokuva". Alppihiihto-pienoisarkki on kautta aikain edistyksellisin tällä tekniikalla tehty painotyö. Siinä on muun muassa käytetty ensimmäistä kertaa samanaikaisesti sekä animaatiota että 3D-efektiä. Pienoisarkin ovat valmistaneet uusseelantilainen Outer Aspect Ltd ja australialainen SEP Sprint Pty Ltd. Arkin ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu. Arkissa on käytetty Halti/Zoom Agencyn, Rami Hanafin, Peter Hasselgrenin, Jani Johansénin, Lasse Nevantaustan, Tero Revon ja MTV3:n kuvia/filmejä.

Arkkia ei ole painettu tavalliselle postimerkkipaperille vaan erikoismateriaalille.  Julkaisu on myös suurempi ja paksumpi kuin muut suomalaiset pienoisarkit.

Älyruudusta taustatietoa

Kahdessa muussa pienoisarkissa, jotka ilmestyvät tammikuussa, uutta on älyruutu. Tämä ns. Upcode-koodi on painettu kummankin pienoisarkin oikeaan yläkulmaan. Koodi avataan kamerapuhelimella. Laite tarvitsee Upcode-ohjelman, jonka saa ilmaiseksi internetistä (www.upcode.fi). 

Toinen koodatuista pienoisarkeista ilmestyy Teknillisen korkeakoulun juhlavuoden kunniaksi. TKK viettää vuotta 2008 sekä oman yliopistotasoisen olemassaolonsa satavuotisjuhlavuotena että koko Suomen 160-vuotisen tekniikan opetuksen ja teknologisen edistymisen merkkivuotena. Arkkiin painettu Upcode-koodi vie juhlavuodesta kertoville internetsivuille. Samasta koodista pääsee myös Itellan verkkokauppaan ja postimerkkipalveluihin.

TKK:lle omistetun arkin pohjakuvana on akateemikko Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelema Teknillisen korkeakoulun päärakennus Espoon Otaniemessä. Arkin alaosassa on ulkokuva rakennuksesta iltavalaistuksessa, yläosassa nähdään juhlasalin vaaleita sisäkattorakenteita. Kattokuvan päällä ovat lueteltuina kaikki TKK:n nykyiset osastot. Pienoisarkissa on kaksi 1. luokan ikipostipostimerkkiä. Toisessa postimerkissä kuvataan TKK:ssa rakennettua robottia, toiseen merkkiin rajautuu osa päärakennusta esittävästä kuvasta.  Arkin ovat suunnitelleet Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu. Kuvat ovat Sarri Kukkosen ja Adolfo Veran/TKK:n.

Toinen Upcode-koodattu pienoisarkki on nimeltään Catch U. ja siinä älyruutu vie Ystävänpäivästä kertoville internetsivuille. Sivut avautuvat merkkien ilmestyessä 24. tammikuuta. Syrup Helsinki eli Teemu Suviala ja Antti Hinkula ovat suunnitelleet punahehkuisen pienoisarkin, jossa on viisi tarrapohjaista 1. luokan ikipostimerkkiä. Merkkien kuva-aiheina ovat pulloposti, savumerkit, tekstiviesti, kirjekyyhky ja lentokone-banderolli.

Plus-merkin muotoisia postimerkkejä

Kolmessa uudessa 0,05 euron arvoisessa postimerkissä kuvataan vettä ja kolmessa uudessa 0,10 euron arvoisessa merkissä saaria ja merta.  Erikoista postimerkeissä on niiden muoto, joka mukailee plus-merkkiä.  Merkit on suunnitellut Timo Berry.
Merkit ovat tarrapohjaisia. Samanarvoiset merkit ilmestyvät sarjana samassa arkissa. Yhdessä arkissa on 15 merkkiä.

 

Lisätietoja postimerkeistä: Postimerkkikeskus, johtaja Markku Penttinen, puh.020 451 5519, markku.penttinen@posti.fi, teknisistä tiedoista: tuotepäällikkö Petri Pohjolainen, puh. 0202 451 5572, petri.pohjolainen@posti.fi ja tuotekonsultti Tommi Kantola, puh. 020 451 5531, tommi.kantola@posti.fi.