Tuotekuvastojen lukemista tutkittiin ensimmäistä kertaa

23.10.2008

Viidellä kuvastolla yli miljoona lukijaa

Itella on tutkinut Suomen suurimpien tuotekuvastojen eli katalogien lukijamääriä ensimmäistä kertaa. Vastaavaa tutkimusta ei ole tehty koskaan aiemmin Suomessa. Tulokset kertovat, että suurimpien katalogien lukijamäärät ylittävät tilattavien suurimpien sanoma- ja aikakauslehtien lukijamäärät.

Itella halusi selvittää tuotekuvastojen lukemista, jotta ymmärrettäisiin niiden toimivuutta myynnin edistäjinä sekä asiakkaiden sitouttajina yhä pirstaloituvassa mediakentässä.  ”Tuotekuvastot ovat yrityksille tärkeä markkinoinnin kanava ja myös kuluttajat arvostavat niitä. Tähän asti ei ole kuitenkaan ollut tietoa siitä, kuinka paljon katalogeja oikeasti luetaan”, liiketoimintajohtaja Seija Heikkilä Itella Asiakkuusmarkkinoinnista kertoo.

”Ostosviihteen merkitys nykyihmisen maailmassa näyttää korostuvan, koska tarvitsemme unelmointihetkiä ja inspiroitumista sekä myös tunnetta tavara- ja kanavakaaoksen hallinnasta”, uskoo Seija Heikkilä.


Tutkimuksen tulokset

Tutkimuksessa kysyttiin seitsemän laajalevikkisen katalogin lukemista. Tutkimuksessa oli mukana vain sellaisia katalogeja, joiden sekoittumisriski yrityksen muihin markkinointitoimiin on mahdollisimman pieni.

Yli miljoona lukijaa saavutti viisi tuotekuvastoa:

Biltema, syksyn tuotekuvasto: 1,6 miljoonaa lukijaa
Hobby Hall, syksyn postimyyntikuvasto: 1,4 miljoonaa lukijaa
IKEA, elokuun suurkatalogi: 1,3 miljoonaa lukijaa
Aurinkomatkat, kesämatkaesite: 1,1 miljoonaa lukijaa
Ellos, syksyn postimyyntikuvasto: 1,1 miljoonaa lukijaa

Syyskuussa julkaistun Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan neljä lukijamäärältään suurinta aikakauslehteä ovat kaikki asiakaslehtiä (Pirkka 2,7 miljoonaa, Yhteishyvä 1,8 miljoonaa, OP-lehti 1,4 miljoonaa ja Terveydeksi 1,2 miljoonaa lukijaa). Yli miljoona lukijaa saavutti myös HS-Kuukausiliite ja Aku Ankka. Kaikkiaan yli miljoona lukijaa saavuttavia printtijulkaisuja on siis 11.

Tutkimustuloksista ilmeni, että katalogit lisäävät verkkokauppojen suosiota ja postimyyntiä. Näin ne myös muuttavat eri jakelukanavien merkitystä vähentämällä kuluttajien kaupoissa viettämää aikaa ja siirtämällä ostosten tekoa internettiin. Kaupassa tehtyjen ostojen määrä lisääntyy niin ikään katalogilukijoilla, kun hankintapäätös on tehty jo etukäteen.


Tutkimuksen toteutus

Tutkimusta varten haastateltiin syyskuussa puhelimitse tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista.
Tuloksista estimoitiin lukijamääräarviot väestörakenteen mukaisin painotuksin. Vastaajat ottivat kantaa ilmestymisajankohdan mukaan tarkoin määriteltyyn viimeksi ilmestyneeseen katalogin numeroon.

Tutkimuksen toteutti Kuulas Millward Brown Itellan toimeksiannosta.

 

Lisätietoja:
johtaja Seija Heikkilä, Itella Asiakkuusmarkkinointi Oy, puh. 040 502 1500, etunimi.sukunimi@itella.com