Suomi laahaa yhä jäljessä kuluttajien sähköisessä laskutuksessa

01.09.2008

Tanska edellä sekä kuluttajien että yritysten välisessä e-laskutuksessa

Suomi ei ole vieläkään päässyt liikkeelle kuluttajille suunnattujen laskujen sähköistymisessä, vaikka yritysten välisessä (business-to-business) laskutuksessa olemme jo kansainvälisesti vertaillen mallimaita. Itella Informationin laajan vertailun mukaan Tanska on ykkössijalla sekä yritysten että kuluttajien e-laskutuksessa. Tutkimus tehtiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa kevään 2008 aikana. Kuluttajahaastatteluissa selvitettiin yhteensä yli 3 300 ihmisen kokemuksia sähköisestä laskutuksesta. Yritysten väliseen laskutukseen liittyen haastateltiin yli 1 600 henkilöä.

- Se, että Suomi on yhä peränpitäjä kuluttajille suunnatussa sähköisessä laskutuksessa, on yhteiskunnallinen häpeäpilkku. Me pärjäämme hyvin vertailussa, kun puhutaan yritysten välisestä b-to-b-laskutuksesta, joten meillä on kaikki teknologiset eväät tehdä sama temppu myös kuluttajapuolella. Suomalaiset tuntuvat yhä ajattelevan, että riittää, kun voimme maksaa laskut verkkopankin kautta. Edelleenkin valtaosa vastaanottaa laskunsa paperilla ja aivan liian harva edes haaveilee e-laskujen vastaanottamisesta. Vai onko kyse siitä, että meillä ei ole riittävän aktiivisesti motivoitu kuluttajia siirtymään e-laskujen vastaanottamiseen? johtaja Miikka Savolainen Itella Information Oy:stä toteaa.

Tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa ja Saksassa kuluttajat vastaanottavat suurin piirtein saman
verran laskuja, noin 7-8 kappaletta henkilöä kohden kuukaudessa. Paperinen kirje on edelleen yleisin laskun muoto, lukuun ottamatta Tanskassa. Kaikissa maissa paperilaskun osuus kaikista laskuista on kuitenkin laskenut vuodesta 2006.

Tanska on ihan omassa luokassaan sähköisyydessä. Vain 32 prosenttia tanskalaisista ilmoittaa nykyisin vastaanottavansa laskuja pääasiassa paperimuodossa. Muissa maissa noin 75 prosenttia kuluttajista ottaa laskut vastaan pääasiassa paperikirjeinä. Tanskalaiset ottavat sähköiset laskunsa vastaan sekä verkkopankin että laskuttajien internet-sivujen tai lasku- ja asiointiportaalien kautta.

- Tanskalaisia voidaan pitää sähköisten kuluttajalaskujen edelläkävijöinä, kun Suomi ja Saksa ovat kehityksessä perässähiihtäjiä. Suomessa paperiversiota toivovien määrä on laskenut vuodesta 2006. Tällä hetkellä 86 prosenttia suomalaisista vastaanottaa laskunsa paperisina, mutta tulevaisuudessa 50 prosenttia suomalaisista toivoo saavansa laskunsa paperimuodossa. Ruotsissa paperia parhaana vaihtoehtona pitävien määrä on pysynyt tasaisena. Saksassa jopa 65 prosenttia kuluttajista haluaisi vastaisuudessakin saada laskunsa kirjeenä, Savolainen kertoo.

Suomalaiset ja tanskalaiset käyttäytyvät myös maksamisessa hyvin eri tavoin. Suomessa verkkopankkia käytetään ahkerasti maksamisessa, mutta sinne ei vastaanoteta laskuja. Tanskalaiset vastaanottavat verkkopankkiin tiedon erääntyvistä laskuista, mutta suosivat suoraveloitusta.

- Tanskalainen infrastruktuuri tekee e-laskuun siirtymisen kuluttajalle helpoksi. Tanskassa suosittu suoraveloitus lisäksi tukee sähköiseen laskutukseen siirtymistä. Nämä seikat selventävät ainakin osittain, miksi Tanskassa ollaan meitä edellä. Vastaavia kokemuksia meillä on Norjasta ja Virosta, Savolainen sanoo.

Yritykset siirtyvät kohti laskujen sähköistä lähettämistä - isot edellä, pienet perässä
Suomessa suurista yrityksistä lähes 80 prosenttia suunnittelee lähettävänsä suurimman osan laskuistaan sähköisinä 2-3 vuoden kuluttua. Pk-yrityksistä kaikkein innokkaimpia sähköiseen laskutukseen siirtymisessä ovat suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset. Tulevien 2-3 vuoden aikana 78 prosenttia suomalaisista pk-yrityksistä arveli lähettävänsä laskunsa sähköisesti joko osittain tai kokonaan.

- Tutkimuksemme mukaan lähes kaikki paljon laskuja lähettävät yritykset ja organisaatiot aikovat lähivuosina siirtyä e-laskutukseen. Vain Saksa on poikkeus, siellä vain 65 prosenttia harkitsee asiaa. Suomalaisyritysten sähköistymisinnostuksen taustalla on halu saavuttaa sähköistymisen kautta ajan- ja kustannusten säästöjä, Savolainen toteaa.

Suomalaiset yritykset kieltäytyvät ottamasta vastaan paperilaskuja tulevaisuudessa
75 prosenttia suurista suomalaisyrityksistä vastaanottaa laskuja tällä hetkellä sähköisesti.  Samoissa lukemissa on Tanska, muissa maissa ei olla näin pitkällä.

- Suomalaisilla suuryrityksillä on lähivuosina edessään nollatoleranssi. Yksikään vastanneista ei usko vastaanottavansa pelkästään paperilaskuja muutaman vuoden kuluttua. Sen sijaan Saksassa ei ole kehitystä näköpiirissä, sillä 42 prosenttia suuryrityksistäkin arvelee vastaanottavansa kaikki laskunsa vielä paperimuodossa, Savolainen toteaa.

Tutkimuksen mukaan pk-yritysten laskutus sähköistyy Suomessa tulevaisuudessa voimakkaammin kuin missään muualla.

- Pientenkin into sähköistyä lähivuosina on kova. Suomessa yli puolet pk-yrityksestä arveli vastaanottavansa laskunsa kokonaan tai lähes kokonaan sähköisesti muutaman vuoden kuluttua, Savolainen kertoo.

Lisätietoja:
Johtaja Miikka Savolainen, Itella Information, puh. 040 753 6484, etunimi.sukunimi@itella.com

Itella Information on kumppani yritysasiakkaan tietovirtojen käsittelyyn, hallintaan ja jakeluun. Tarjoamme joustavimmat ja tehokkaimmat palvelut organisaatioiden laskutuksen prosesseihin, toimitusketjun integrointiin ja dokumenttien käsittelyn automatisointiin. Toimimme Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa 1 600 ammattilaisen voimin. Liikevaihtomme vuonna 2007 oli 201 miljoonaa euroa. Itella Information -liiketoimintaryhmä kuuluu Itella-konserniin.
www.itella.fi/informaatiologistiikka