Postimerkkejä Mika Waltarin ja Kimi Räikkösen kunniaksi

12.08.2008

Syyskuun 5. päivänä ilmestyy kaikkiaan 11 postimerkkiä neljässä eri julkaisussa. Julkaisuista kaksi on pienoisarkkeja. Toisella juhlitaan kirjailija Mika Waltaria, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, ja toisella vuoden 2007 formulamaailmanmestaria, Kimi Räikköstä. Samaan merkkisatoon kuuluvat myös postimerkkivihko koirista sekä ilotulitusaiheinen postimerkki, jolla Posti esittelee uutta Omakuvapostimerkkikehystä ja muistuttaa kahdesta syntymäpäivästä: Posti täyttää tänä vuonna 370 vuotta ja Omakuvapostimerkki viisi vuotta. 

Nöyryys - intohimo

 Mika Waltarille (1908–1979) omistetussa pienoisarkissa on kaksi 0,80 euron arvoista postimerkkiä.  Toisessa merkeistä nähdään mustavalkoinen valokuva kirjailijasta (Finlandia-Arkisto Oy) ja sanat: Nöyryys – intohimo.  Toisessa on kuvattuna graafikko Eeli Jaatisen suunnittelema kansikuva vuonna 1940 ilmestyneestä rikosromaanista Komisario Palmun erehdys (WSOY). Pienoisarkin on suunnitellut Päivi Vainionpää.  

Waltari kuuluu merkittävimpiin 1900-luvun suomalaisiin kirjailijoihin.  Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu niin romaaneja kuin runojakin, satuja ja asiaproosaa, ja lisäksi muun muassa matkakirjoja, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Kansainvälisen läpimurron hän teki historiallisella romaanillaan Sinuhe egyptiläinen. Kirjasta tehtiin ajan mittapuun mukaan suurelokuva Hollywoodissa vuonna 1954. Sinuhe egyptiläinen ja Komisario Palmun erehdys ovat voittaneet useasti Suomessa järjestetyt suosikkikirjojen äänestykset, viimeksi tänä vuonna.  Sinuhesta julkaistiin postimerkki vuonna 1997 ja Waltarin riimittelemästä Kieku ja Kaiku -sarjakuvasta vuonna 1996.

Waltaria on käännetty tähän mennessä 41 eri kielelle. Pienoisarkin marginaaleissa luetellaan niistä 36.

”F1 World champion ’ 07 Kimi Räikkönen”

 Kimi Räikkösen vuoden 2007 formula ykkösten maailmanmestaruutta juhlistavassa pienoisarkissa  kuvataan sankaria itseään, hänen autoaan ja talliaan, italialaista Ferraria. Julkaisun keskellä lukee näyttävästi: F1 World champion ’ 07 Kimi Räikkönen. Tekstin alapuolella on tavanomaista pitempi postimerkki, jossa komeilee Räikkösen vuoden 2007 ajokki.  Julkaisun toisessa postimerkissä, pienoisarkin oikeassa yläkulmassa, Räikkönen tuulettaa voittoaan Malesian GP:ssä. Ferrarin logo hallitsee pienoisarkin vasenta yläkulmaa. Molemmat postimerkit ovat 1. luokan ikipostimerkkejä.  

Kimi Räikkönen, 28, aloitti F1-uransa vuonna 2001 sveitsiläisessä Sauber-tallissa. Kilpailukaudet 2002–2006 hän ajoi englantilaisella McLarenilla ja sinä aikana hän saavutti kahdesti MM-hopeaa. Maailmanmestaruus tuli ensimmäisenä kautena Ferrarilla. Parhaillaan Räikkönen tavoittelee toista maailmanmestaruutta. Käynnissä oleva kausi on ennätystiukka ja puolustava mestari taistelussa hyvin mukana.

Pienoisarkki luovutetaan Räikköselle henkilökohtaisesti päivää ennen merkkien virallista ilmestymispäivää Belgian Spassa, missä kolme päivää myöhemmin käynnistyy kauden seuraava osakilpailu.

Pienoisarkin on suunnitellut Antti Raudaskoski.  (Kuvaaja Callo/ Ferrari)

Uskollisia seuralaisia, verrattomia apulaisia

Uudessa koira-aiheisessa postimerkkivihkossa esitellään kuusi suosittua koirarotua.  Merkkiliuskan vasemmassa yläkulmassa on kuvattuna Suomen kansalliskoira suomenpystykorva, terhakka ja rohkea metsästyskoira ja kotitalon valpas vahti.  Oikeassa yläkulmassa esittäytyy uskollinen ja luotettava bokseri, joka on niin seura-, suojelu- kuin palveluskoirakin.  Näiden keskellä katselee pitkäkarvainen collie eli skotlanninpaimenkoira. Tämän kauniin ja ystävällisen lampaiden paimentajan tehtävänä tänä päivänä on toimia ennen kaikkea perhe- ja harrastuskoirana. Merkkiliuskan vasemmassa alakulmassa on kuvattuna suomenajokoira. Rotu on jalostettu Suomessa tavoitteena saada rauhallinen ja tarmokas apulainen erityisesti jäniksen ja ketun ajometsästykseen. Suomenajokoira on pitkään ollut Suomen yleisin koirarotu. Viereinen postimerkki on omistettu cavalierkingcharlesinspanielille. Iloinen ja viehkeä koira sopii lapsiperheenkin jäseneksi ja kaveriksi harrastustoimintaan.  Arkin oikeassa alakulmassa vilkuilee eloisa jackrussellinterrieri. Alun alkaen rotu jalostettiin metsästykseen jahtaamaan kettuja ja muuta riistaa luolista. Nykyisin suurin osa jackrussellinterriereistä on seura- ja harrastuskoiria.  1. lk:n postimerkit on piirtänyt Katriina Viljamaa-Rissanen.

 

Uusi Omakuvapostimerkki-kehys ja mallimerkki

Postin Omakuvapostimerkkien kehysvalikoima kasvaa 5. syyskuuta. Internetissä toimivaan Omakuvapostimerkkipalveluun tulee tarjolle uusi merkkikehys, jonka on suunnitellut Johannes Nieminen.  Omakuvapostimerkkejä omista sähköisessä muodossa olevista kuvistaan voi tilata osoitteessa www.posti.fi/omakuvapostimerkki.

Johannes Nieminen on suunnitellut myös ilotulitusaiheisen 1. luokan ikipostimerkin, jossa uutta Omakuvapostimerkki-kehystä on käytetty malliksi. Kuva-aiheella juhlistetaan Postin 370- ja Omakuvapostimerkin 5-vuotisjuhlaa. 

Ilotulitus-postimerkki ei ole myynnissä Postin myymälöissä. Sitä voi ostaa Postin verkkokaupasta (www.posti.fi/postimerkki) ja sitä voi tilata Postimerkkikeskuksen asiakaspalvelusta (puh. 020 451 5522, telefax 020 451 5580, sähköposti: postimerkkikeskus@posti.fi).

Uuden kehyksen ilmestyttyä asiakkaat voivat valita Omakuvapostimerkkeihinsä kehyksen seitsemästä vaihtoehdosta. Omakuvapostimerkit, joihin asiakas saa oman valokuvansa, tilataan internetissä osoitteessa www.posti.fi/postimerkki.

 

Lisätietoja postimerkeistä antaa Postimerkkikeskus, johtaja Markku Penttinen,
puh. 020 451 5519, sähköposti: etunimi.sukunimi@posti.fi  

Postimerkkien kuvat löytyvät Itellan kuvapalvelusta: http://www.itella.com/group/media/index.html (Kuvapalvelu -> Postimerkit)