Itella ja VTT tutkivat postinjakelun ympäristövaikutuksia

12.08.2008

Runsaat pysähdykset jakeluajossa lisäävät merkittävästi polttoaineen kulutusta ja päästöjä

Postin jakelu autolla poikkeaa huomattavasti normaalista autolla-ajosta runsaiden pysähdysten vuoksi. Itella ja VTT selvittivät pysähdysvälin ja kulutuksen riippuvuutta postin autojakelussa. Tutkimuksessa selvisi, että runsaat pysähdykset jakeluajossa lisäävät huomattavasti polttoaineen kulutusta ja siten kustannuksia ja ympäristövaikutuksia.

Tutkimuksessa mitattiin Itellan käyttämän kaluston kulutusmuutokset tavanomaisessa jakelutehtävässä. Mittauksia suoritettiin 20 päivän ajan normaalin postinjakeluajon yhteydessä yleisimmin käytössä olevissa postinjakeluautoissa. - Tulokset osoittavat, että esimerkiksi pysähdysvälin pidentäminen kaksinkertaiseksi alentaa polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä 13 – 14 prosenttia, VTT:n erikoistutkija Kari Mäkelä kertoo.

Jakelu- ja kuljetusyrityksenä Itella vähentää liiketoiminnastaan aiheutuvia ympäristövaikutuksia tehokkaimmin vaikuttamalla polttoaineen kulutukseen. Itellalla on käytössään yli 5 000 ajoneuvoa, joilla ajetaan noin 170 miljoona kilometriä vuodessa. Polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä on onnistuttu alentamaan muun muassa tehokkaalla reittisuunnittelulla ja kuljetusten yhdistelemisellä sekä ympäristön huomioivalla ajotavalla.

Hiilidioksidipäästöjen määrä on yksi Itellan ympäristötehokkuuden keskeisistä mittareista. Itellan tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 10 % vuoteen 2012 mennessä (vertailukohtana vuosi 2007). Vuonna 2007 Itellan hiilidioksidipäästöt olivat Suomen osalta 105 000 tonnia, mikä on noin 0,2 % kaikista Suomen hiilidioksidipäästöistä.

Lisätietoja tiedotusvälineille:
• Kehityspäällikkö (ajoneuvot) Sampo Korkia-Aho, puh. 040 5555 890,
sähköposti: etunimi.sukunimi@itella.com
• Itellan ympäristöasioiden kehityspäällikkö Hanna Kaustia, puh. 040 765 7772,
sähköposti: etunimi.sukunimi@itella.com
• Erikoistutkija Kari Mäkelä, VTT, puh. 040 551 8475,
sähköposti: etunimi.sukunimi@vtt.fi

Itella-konserni tarjoaa ratkaisuja tieto- ja tavaravirtojen hallintaan. Itella toimii viestinvälityksen, informaatiologistiikan ja logistiikan aloilla. Konsernilla on toimintaa kymmenessä Pohjois-Euroopan maassa. Liikevaihto vuonna 2007 oli 1 688 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä on noin 25 000. Konserni palvelee yritysasiakkaitaan Itella-nimellä ja kuluttajia Posti-nimellä. Lisätietoja konsernista osoitteessa www.itella.com/group.