Postimaksuihin muutoksia vuoden alusta

19.11.2007

Postimaksuihin tulee korotuksia tammikuun 2008 alusta. Hintatarkistukset johtuvat työvoima- ja kuljetuskustannusten poikkeuksellisen suuresta noususta. Kuluttajien yleisimmin käyttämän ensimmäisen luokan postimerkin hinta pysyy ennallaan, mutta usean muun palvelun maksu nousee. Myös yritysten käyttämien palveluiden hintoihin tulee korotuksia.

Hinnankorotusten tasoon vaikuttaa eniten syksyllä solmittu työehtosopimus, joka nostaa posti- ja logistiikka-alan palkkoja. Jakelu-, lajittelu- ja kuljetustyötä Itella-konsernissa tekee noin 17 000 henkilöä.

Toinen hintoihin merkittävästi vaikuttava tekijä on polttonesteiden korkea hintataso. Itellan käytössä on yli 5 000 ajoneuvoa, joilla ajetaan noin 165 miljoonaa kilometriä vuodessa eli reilut 600 000 kilometriä työpäivittäin. 

 

Kuluttajapalveluiden hintamuutokset

Tavallisten, enintään 50 grammaa painavien, postimerkillisten kotimaan 1. ja 2. luokan kirjeiden hinnat pysyvät ennallaan. Muihin painoluokkiin on tulossa hinnantarkistuksia.

Kuluttajille tarjottavien, kotimaan ja kansainvälisten pakettipalvelujen hinnat nousevat keskimäärin 7 prosenttia. Esimerkiksi Kotipaketin hinta nousee 90 senttiä, hinta on vuoden vaihteen jälkeen 13,90. Hintaan sisältyy pakkaus ja kotiinkuljetus.

Osoitteenmuutos- ja edelleenlähettämispalveluihin tulee keskimäärin 5 % korotus. Puhelimella tehtyjen osoitteenmuutosten hinta nousee samalle tasolle kuin lomakkeella tehtyjen. Verkossa muutosten teko on edullisempaa kuin paperilla tai puhelimen välityksellä.

Kuluttajan yleisimmin tarvitsemat hintatiedot löytyvät hinnastosta, joka jaetaan marraskuun aikana kaikkiin talouksiin Postia Sinulle -lehden välissä. Hinnat julkaistaan myös Postin internet-sivuilla osoitteessa www.posti.fi.

 

Lisätietoja:

Lisätietoja kuluttajien palveluista ja hinnoista asiakaspalvelustamme puh. 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-20, la 9-14. Tietoa Postin internetsivuilla www.posti.fi/hinnatjaohjeet

Lisätietoja yritysten palveluista ja hinnoista asiakaspalvelusta 0200 77000 (pvm/mpm) ma - pe klo 8 – 18 sekä osoitteessa www.itella.fi/hinnatjaohjeet.

 

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Kuluttajapalveluiden johtaja Petri Aaltonen, puh. 020 451 4676
Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäpäällikkö Mika Heijari, puh. 020 451 3045