Mainoskanavien vertailututkimus: Sähköpostimainos monen suosikki, vielä useamman vierastama

21.05.2007

Uusien sähköisten mainosvälineiden käyttö viehättää yrityksiä. Tähän on luonut hyvät edellytykset internetin tulo sanomalehden kilpailijaksi sekä tekstiviestien ja sähköpostien leviäminen useimpien suomalaisten käyttöön. Juuri valmistunut kanavapreferenssitutkimus arvioi ensimmäisen kerran 13 tärkeimmän markkinointikanavan mieluisuuden ja epämieluisuuden vastaanottajille.

Selvimmin kuluttajien mielipiteitä jakaa sähköposti.  Joka neljäs valitsee sen itselleen mieluisimmaksi tuotetieto- ja mainoskanavaksi. Toisaalta joka kolmas kuluttaja torjuu kokonaan sähköpostiin tulevat mainokset. Sähköpostiin suhtautuminen ei ole iästä kiinni, vaan sähköpostimainonta on lähes yhtä mieluisaa tai epämieluisaa kaikenikäisille. Sen sijaan muu internetmainonta on selvästi sitä hyväksytympää, mitä nuorempi henkilö on.

Kaikkein mieluisimpia kuluttajille ovat paperiviestinnän kanavat kuten tuotekuvastot, sanomalehdet ja osoitteellinen kirje sekä sähköisistä kanavista televisio. Häirikkökanaviksi kuluttajat kokevat mainostekstiviestit, myyntipuhelut ja ovelta ovelle -myynnin. Näiden kanavien kautta runsas kaksi kolmasosaa kuluttajista ei halua saada lainkaan mainoksia.

Kuluttajilla on selvät perustelut valinnoilleen. Mainosviestien halutaan olevan vaivattomasti saatavissa ja helposti vastaanotettavissa. Tutustumisajan pitää olla omassa hallinnassa ja itse valittavissa. Tärkeää on lisäksi tiedon tuoreus, ajantasaisuus ja viihdyttävyys. Nykyaikainen kuluttaja odottaa myös, että lisätieto on helposti saatavissa ja tuotteita voi vertailla vaivattomasti.

Mainoskanavien torjuntasyistä päällimmäinen on turhilla viesteillä häiriköinti. Kiusalliseksi koetaan erityisesti ajan varastaminen tärkeämmiltä asioilta esimerkiksi myyntipuheluilla. Häiritsevää on myös tunkeutuminen henkilökohtaiselle alueelle, mistä syystä mainoksia ei haluta varsinkaan tuttujen keskinäiseksi keskustelukanavaksi koettuihin tekstiviesteihin. Kuluttajia pelottavat myös turvallisuusriskit niin sähköisessä mainonnassa kuin ovelta ovelle -myynnissäkin.

Kuluttajien mielipiteet jakaantuvat perinteisen paperiviestinnän ja uuden sähköisen viestinnän välillä. Osa haluaa vain paperiviestintää, mutta toinen ryhmä tahtoo sekä paperiviestintää että uutta sähköistä viestintää. Kuluttajat eivät halua jäädä pelkästään sähköisen markkinoinnin varaan, vaan internetin ja sähköpostin rinnalle halutaan tuotekuvasto tai osoitteellinen kirje.

Kuluttajien halusta vastaa uutta sähköistä mainontaa on ollut tähän asti vähän tietoa. Tämäntyyppisiä kattavia vertailututkimuksia on aiemmin tehty USA:ssa ja Australiassa. Suomessa tehtyyn tutkimukseen vastasi joulukuussa 2006 GallupKanavassa 1 300 kuluttajaa, mikä on edustava otos suomalaisista. Tutkimuksen tekijä, Suomen Posti Oyj:n kehityspäällikkö Kari Elkelä, valmistelee aiheesta väitöskirjaa Helsingin kauppakorkeakouluun.

Lisätietoja: kehityspäällikkö Kari Elkelä, puh. 0400 406 822, kari.elkela@posti.fi,

LIITE
Kanavapreferenssien jakaumakuvat sekä esimerkkejä kuluttajien omin sanoin esittämistä perusteluista eri kanavien mieluisuudelle ja epämieluisuudelle. (PDF)