Kuluttajapakettien määrät kasvussa

02.05.2007

Kotiinkuljetus suosittua, asiakaspalvelu tärkeää

Suomalaiset kuluttajat uskovat, että heidän vastaanottamiensa pakettien kokonaismäärä kasvaa lähimmän vuoden aikana selvästi. Paketit vastaanotetaan edelleen mieluiten toimipaikasta, jossa saa henkilökohtaista asiakaspalvelua, mutta myös kotiinkuljetuksen suosio lisääntyy voimakkaasti. Etäostoksia puolestaan tehdään useimmiten internetin kautta. Tulokset käyvät ilmi Suomen Postin teettämästä tutkimuksesta.

Kuluttajien kokonaisarvion mukaan heidän vastaanottamiensa pakettien yhteismäärä kasvaa seuraavan vuoden aikana 9 prosenttia. Verkkokaupan kasvun myötä Euroopassa toteutunut kuluttajapakettimarkkinoiden voimakas kasvu näyttäisi tekevän tuloaan nyt myös Suomeen. Voimakkainta kasvua odottavat miehet, pääkaupunkiseudulla asuvat ja 15–24-vuotiaat nuoret.

Internetistä on tullut selvästi suosituin etäkaupan tilauskanava ja se on ohittanut suosiossa perinteiset tilauskupongit ja puhelimen. Ennen tilaamista kuluttajat kuitenkin hankkivat tietoa tuotteista useista eri kanavista.

Kotiinkuljetuksen suosio on edelleen vahvassa nousussa kaikissa kuluttajaryhmissä. Vuonna 2006 Postin Kotiinkuljetuksissa oli kasvua 60 % ja alkuvuonna 2007 kasvu on ollut tätäkin suurempaa. Lähes puolet vastaajista asettaa kotiinkuljetuksen kahden suosituimman pakettien vastaanottotavan joukkoon. Vastaajien mielestä kotiinkuljetus on vaivatonta, mukavaa ja säästää aikaa. Se on myös mieluista niille, jotka asuvat kaukana palveluista ja joilla ei ole omaa autoa.

Postin Kotiinkuljetuspalvelussa vastaanottajalle soitetaan ja sovitaan toimitusajasta, joka on maanantaista perjantaihin klo 9–21 koko maassa. Postin kotiinkuljetusverkko kattaa kaikki maamme 2,4 miljoonaa kotitaloutta. Kotiinkuljetuksiin on tarjolla monia lisäpalveluita, muun muassa asennus- tai kierrätyspalveluita.

Kuluttajat noutavat pakettinsa yhä useimmiten toimipaikasta, jossa saa henkilökohtaista asiakaspalvelua. Postin kuljettamia paketteja voi noutaa maan laajimmasta, yhteensä yli 1 200 postin palveluverkosta.

Kaikkiaan suomalaiset vastaanottavat vuodessa noin 27 miljoonaa pakettilähetystä. Näistä kirjepostin mukana saapuu noin 10 miljoonaa.

Kuluttajapaketteja koskeva tutkimus tehtiin TNS Gallupin GallupKanavassa maaliskuun alussa ja siihen vastasi lähes 1 350 yli 15-vuotiasta suomalaista.

Lisätietoja:
liiketoimintajohtaja Kirsi Paakkari, puh. 020 451 7774, kirsi.paakkari@itella.com