Kirjauutuus Terkut sulle luotaa nykynuorten kieltä ja identiteettiä

03.10.2007

Terkut sulle on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) yhteistyössä Itellan ja Äidinkielen opettajain liiton (ÄOL) kanssa julkaisema ainutlaatuinen teos, joka pohjautuu peruskoulujen yläasteiden, lukioiden ja ammatillisen toisen asteen oppilaitosten nuorten kirjoituskilpailun satoon.

Kirjaan on koottu niin Suomessa kuin ulkomaillakin asuvien sekä maahanmuuttajien tekstejä, joita tuli viimeisimpään valtakunnalliseen Kirjoita kirje -kilpailuun kaikkiaan 1337. Osa 88 julkaistusta kirjeestä ja lukuisista sitaateista on kirjoitettu alun perin ruotsiksi ja saameksi. Kirjassa on kirjeitä valtavirrasta ja sitä vastaan, menneisyyteen, muihin maihin ja muista maista, kirja- ja puhekielen eroista sekä murteista ja slangista, ihastumisesta ja seurustelusta ynnä kirjeestä ilmiönä.

Yhteydenpito on kokenut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana suuren muutoksen. Silti henkilökohtainen kirje ei ole katoava luonnonvara, vaan elinvoimainen viestintämuoto. Tärkeimmät ja yksityisimmät viestit lähetetään edelleen sanoin ja virkkein kirjoitettuina huolimatta kaikista puhekielen ilmauksista, hymiöistä ja englannista lainatuista lyhenteistä. Tärkeintä ei loppujen lopuksi ole nopeus, vaan sanoman sisältö ja sen merkitys.

Nuoria, heidän opettajiaan ja vanhempiaan sekä kaikkia kasvattajia kiinnostavan kirjan ovat koonneet toiminnanjohtaja Anne Helttunen ÄOL:sta ja kilpailun pääsihteeri Pertti Leppänen Itellasta. He ovat toimineet vuosittain aiheiltaan vaihtuneen Kirjoita Kirje -kilpailun loppuraadeissa koko sen 14-vuotisen elinajan.

Kirjan voi hankkia kätevästi SKS:n ja ÄOL:n verkkokaupoista. Toimittajat esittelevät teosta Helsingin kirjamessuilla 25.10.2007 klo 11-11.30 Messukeskuksen Eino Leino -lavalla. Terkut sulle -kirja on myynnissä myös SKS:n messuosastolla 6k39. 

Itella haluaa osaltaan tukea suomalaista kirjallisuutta ja kulttuuria, ja on päättänyt lähettää veloituksetta yhden kirjan jokaiseen maamme yleiseen kirjastoon. 

 

Lisätietoja:   

toiminnanjohtaja Anne Helttunen, ÄOL, puh. (09) 3511 764
kustannusjohtaja Päivi Vallisaari, SKS, puh. 0201 131 231
tiedottaja Pia Bilund, Itella Oyj, puh. 020 451 3261

 

ÄOL:n, SKS:n ja Itellan yhteinen tiedote kokonaisuudessaan (pdf)

Taustoja kilpailusta:
www.posti.fi/kirjoitakirje
www.posti.fi/skrivettbrev

Terkut Sulle -kirja tilattavissa: 
www.finlit.fi/kirjat
www.aidinkielenopettajainliitto.fi