Joulupostimerkeissä punalakkisia hiiriä ja herkullisia piparkakkuja

24.09.2007

Yhtä aikaa joulupostimerkkien kanssa ilmestyvät Suomen itsenäisyyden 90-vuotispostimerkit ja yhteisjulkaisu Hongkongin kanssa

Tämän vuoden joulupostimerkit ilmestyvät 2. marraskuuta. Punalakkisia hiiriä kuvaavat merkit on piirtänyt graafinen suunnittelija Marjo Nygård-Niemistö. Hiirulaiset ovat tuttuja muun muassa runokirjasta Kuono kohti tähteä, jonka kuvituksesta Marjo Nygård-Niemistö sai vuonna 2005 Finlandia Junior -palkinnon. 

Samanaikaisesti joulupostimerkkien kanssa ilmestyy kaksi pienoisarkkia. Muistikuvia Suomesta -pienoisarkki juhlistaa Suomen itsenäisyyden merkkivuotta. Arkki sisältää kahdeksan postimerkkiä, jotka kertovat suomalaisten elämästä suomalaisten omin kotialbumivalokuvin. Toinen pienoisarkki on yhteisjulkaisu Hongkongin postin kanssa. Se sisältää kaksi postimerkkiä, joista toisessa esitellään modernia suomalaista ja toisessa vanhaa kiinalaista taidekäsityötä.

Ripaus neilikkaa, kanelia ja inkivääriä

Erityisesti joulukortteihin tarkoitetussa 0,55 euron arvoisessa joulupostimerkissä hiiri kantaa suurta piparkakkutötteröä. Herkkujen tuoksu on tarttunut postimerkkiinkin: kun postimerkkiä hankaa, voi tarkkanenäinen aistia häivähdyksen neilikkaa, kanelia ja inkivääriä. Tuoksu tulee postimerkin lakkakerroksen alle sijoitetuista tuoksukapseleista, jotka rikkoutuessaan vapauttavat tuoksun.

Toisessa joulupostimerkissä hiiri ratsastaa olkipukilla.  Vauhtia ratsuunsa se yrittää saada piparkakulla.  Merkki on tarrapohjainen 1. luokan ikipostimerkki

Edullisemmalla 0,55 euron joulupostimerkillä merkitetyt joulutervehdykset tulee postittaa kotimaahan viimeistään perjantaina 14.12.2007. Ykkösluokan ikipostimerkillä merkitetyt lähetykset ennättävät vastaanottajalle jouluksi, kun ne postitetaan viimeistään keskiviikkona 19.12.2007.

Valokuvia Suomen itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä

Muistikuvia Suomesta -pienoisarkin kuvat ovat Itella Oyj:n ja Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen järjestämän kuvakilpailun satoa. 

Muistikuvia Suomesta -kuvakilpailuun lähetettiin yli 6 000 valokuvaa. 46 valokuvaa pääsi loppukilpailuun ja kansanäänestykseen. Neljä äänestyksessä eniten ääniä saanutta kuvaa valittiin postimerkkiaiheiksi. Neljä muuta postimerkkeihin päässyttä kuvaa valitsi Postimerkkien taidetoimikunta yhteistyössä Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden toimikunnan kanssa. Toimikuntia avusti pienoisarkin suunnittelijaksi valittu graafinen suunnittelija Päivi Vainionpää.

Kansanäänestyksen tuloksena pienoisarkkiin valittiin kuva kaksosveljeksistä suksimäessä. Kuva on otettu 1950-luvulla Viirin kylässä, silloisessa Rovaniemen maalaiskunnassa. Valokuvaaja on oletettavasti poikien äiti Irmeli Leppänen. Äänestäjien suosikkeihin kuului myös kuva miehestä ja hevosesta puuta ajamassa sekä kuva pienestä paimentytöstä.  Kuva työmiehestä on otettu Taivalkosken Vaarakylässä 1930-luvulla. Kuvan paimentytöstä on ottanut Kerttu Sorsa Pielisjärven Kontiovaarassa vuonna 1943.  Vielä äänestyksessä menestyi kuva kokkotulta ihailevasta pariskunnasta. Kuvan on ottanut Pekka Tanila Längelmäveden rannalla vuonna 1999.

Postimerkkien taidetoimikunta mieltyi Erkki Virkkusen kesällä 1958 Kuoreveden Hallissa ottamaan kuvaan aurinkoisesta kahvituokiosta luonnon helmassa ja samoin Mari Paanasen ottamaan kuvaan pilkkijästä. Kuva on otettu Kolimajärven jäällä Viitasaarella vuonna 2005. Toimikunnan valintoja ovat myös Kauko Tykkyläisen Vironlahdella vuonna 1991 ottama kuva pienestä mäkihyppääjästä sekä Jarkko Pallasahon Savitaipaleella vuonna 2005 ottama kuva uimaripojan ilmalennosta. 

Muistikuvia Suomesta -pienoisarkki maksaa 5,60 euroa. Kaikki sen sisältävät postimerkit ovat 0,70 euron arvoisia.

Suomalaista ja kiinalaista taidekäsityötä

Hongkongin posti esittelee Taidekäsityötä-yhteisjulkaisussa suuren oppimestarin tuolin Qing-dynastian (1644–1911) ajalta.  Tuoli on tehty punaisesta santelipuusta, harvinaisesta ja arvostetusta Zitanista.  Arkissa on myös lähikuva tuolin selkänojasta, joka on veistetty yhdestä puukappaleesta kuilongaiheiseksi. Kuilong on lohikäärmeen tapainen olento, jolla on yksi sarvi ja yksi ainoa jalka. Se on suotuisa symboli Kiinan kulttuurissa ja siksi suosittu koristeaihe.  Merkin on suunnitellut Ken Li.

Suomen postimerkin on suunnitellut muotoilija, sisustusarkkitehti Markku Kosonen, joka tunnetaan luovana ja ennakkoluulottomana puun käsittelijänä, harvinaisten puulajien puolestapuhujana ja puutuntemuksen levittäjänä. Merkissä on kuvattuna kuusi hänen visakoivusta veistämäänsä puukulhoa, joissa visan ruskeat kukkaset pääsevät kauniisti oikeuksiinsa.  Kulhot ovat uusia versioita vanhoista käyttöesineistä, joissa arkinen merkitys on muuttunut symboliseksi.  Työn lähtökohta on traditiossa, mutta lopputulos on modernia taidetta.

Yhteisjulkaisu maksaa 1,40 euroa. Kummankin merkin arvo 0,70 euroa.

 

Lisätietoja: Postimerkkikeskus, johtaja Markku Penttinen, puh. 020 451 5519, markku.penttinen@posti.fi