>

Posti on historiansa suurimmassa murroksessa: muutos on välttämätön mutta kivulias – kasvua haetaan yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta

Postin toiminta rahoitetaan sen asiakkaiden maksamista palveluista eikä yhtiö saa toimintaansa valtion tukea. Postin on pystyttävä kilpailemaan muiden jakelualalla toimivien yritysten kanssa. Noin 96 prosenttia Postin jakelumääristä kertyy kilpailluista palveluista (yrityskirjeet, lehdet, paketit ja muut lähetykset). Säännellyn yleispalvelun osuus on noin 4 prosenttia lähetyksistä.

Muutokset koko postialalla sekä Suomessa että ulkomailla johtuvat digitaalisuuden erittäin voimakkaasta kasvusta. Kirjeiden jakelumäärä Suomessa on puolittunut kymmenessä vuodessa ja tänä vuonna postin määrä laskee noin 15 prosentin vauhtia muun muassa julkinen sektorin luopuessa paperipostista. Tämä tarkoittaa Postille noin 70 miljoonan euron liikevaihdon menetystä vuosittain.

Vaikka paperipostin volyymilasku on syönyt Postin liikevaihtoa, on yhtiö samaan aikaan onnistunut kasvattamaan liikevaihtoa paketti ja verkkokaupan sekä logistiikkaratkaisujen puolella strategiansa mukaisesti. Postin tulevaisuutta rakennettaessa, kasvua on haettava yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta.